Koirasuunnitelmat etenee

Heips! Tulin juuri spinningista ja nyt levähdän hetken koneella selaten blogeja ja youtubea. Mun pitäisi alkaa lukemaan ranskan ja economicsin tenttiin, mutta tentit ovat vasta lauantaina, joten eihän mulla ole mikään kiire. 😉 Tekisi mieli lukea enemminkin koiraopasta, jonka ostin eilen Suomalaisesta kirjakaupasta (ja alennuksesta tietenkin ;)). Kyseessä on Koiran seitsemän ikää niminen kirja, joka vaikuttaa todella kattavalta tietopaketilta koiran pentuajasta vanhuuteen. Olen nyt ihan tosissani toteuttamassa tätä koirahaavetta sen jälkeen, kun sain kannatusta päätökseen perheeltäni viikonloppuna. Arvatkaas muuten mitä? Perheeni on aina ollut sitä mieltä, että koiran hankkiminen ei ole järkevää, mutta teidän kommenttinne ja kokemuksenne pistivät heidät ajattelemaan asiaa toisin! Eli kiitos todella paljon kommenteistanne, joista sain paljon eri näkökulmia niin puolesta, kuin vastaan. Perheeni ymmärsi, että koiran voi tosiaan hankkia pieneenkin asuntoon, kunhan ottaa huomioon ajankäytön, oman aktiivisuuden koiran kanssa jne. En olisi lähtenyt toteuttamaan koirahaavetta, ellei perheeni olisi antanut ns. hyväksyntäänsä, koska tulen tarvitsemaan heidän tukeaan ja hoitoapua koiran kanssa. Ainoa ”ehto” koiran hankkimiselle on se, että kevään aikana suoritan kaikki viimeiset kurssit koulussa, jotta keväällä/kesällä pystyn keskittymään täysin koiran koulutukseen ja hoitamiseen. 🙂

 

 

Miniäkin kiinnostaa

Mulla on ollut univaikeuksia viime päivinä, kun olen miettinyt rotua ja sitä otanko pennun vai täysikasvuisen koiran. Voisin mielelläni ottaa aikuisen koiran, mutta esimerkiksi Apulassa tuntuu olevan tarjolla ainoastaan ns. ongelmakoiria, enkä tietenkään voi ensikertalaisena ottaa sellaista. Monien tuntien tiedon etsimisen jälkeen pidän ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä japaninpystykorvaa, joka täyttää kaikki kriteerini: keskikokoinen, helppo kouluttaa, on lapsiystävällinen, jaksaa juosta pitkiä lenkkejä, helppo kuljettaa mukana ja on yleisterve rotu. Toinen vaihtoehto on kultainennoutaja, mutta en ole varma onko se kuitenkin liian iso minulle. Olen myös kahden vaiheilla haluanko uroksen vai nartun, mutta jotenkin uros tuntuisi enemmän omalta. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta uros vaikuttaa olevan ns. helpompi ja ns. putkiaivo.

Kävin muuten eilen Mustissa ja Mirrissa tutkimassa pantoja, valjaita, ruokakuppeja, leluja ja muita tarvikkeita ja laskin päässäni, että täytyy varata vähintään 400e välttämättömille tarvikkeille. Hankintalista: hihna, panta, turvavaljaat autoon, suojapeite autoon, ruokakuppi 4kpl, syömäalusta, pissapeitteitä (pestäviä), peti, leluja, aktivointileluja, kurapyyhe, kynsileikkuri, harja, heijastin, kakkapusseja, kakkapussikotelo, ensiapupakkaus, Feliway -suihke (kissoille ja koiralle), luita, ruokaa ja mahdollisesti pentuaitaus. Koirat kuulemma saattavat purra kaulapannan tai hihnan rikki, joten niitä varmaan kannattaa jossain vaiheessa hankkia pari kappaletta varalle. Puuttuuko listalta jotain? Myöhemmin täytyy mahdollisesti hankkia kura-asu ja talviasu, mutta ne täytyy miettiä tarpeen mukaan. Onneksi voin pyytää osaa tavaroista pennun ristiäislahjaksi perheeltäni. 😀

Grumpy cat Nasu

 

 

Nasun ilme on just sellanen ”I hate dogs” 😀

 

 

 

Lupaan, etten tule postailemaan liikaa koira-aiheisia juttuja, koska tiedän, ettei kaikki kiinnosta ne. Pyrin pitämään blogini mahdollisimman monipuolisena jatkossakin. 🙂

 

EDIT 6.2.2014. Saamieni kommenttien jälkeen haluan korostaa, että en hanki koiraa leluksi tai koristeeksi, vaan aktiiviseksi perheenjäseneksi. Koirani ei tarvitse Vuittonin kaulapantaa, mutta mielestäni myös kaulapanta saa olla nätti, onhan se jatkuvasti näkyvillä. Arvioin budjetin yläkanttiin tarkoituksella, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä, jos täytyykin hankkia jotain, mitä ei ollut tullut ajatelleeksi. Rakastan kauniita asioita ja esimerkiksi koiran peti on osa sisustusta, joten sen tulee olla omaa silmääni miellyttävä. Tämän takia en välttämättä hanki edullisinta vaihtoehtoa, mutta en myöskään valitse ylihinnoiteltua merkkituotetta. Pedin täytyy siis olla nätti, mutta myös mukava koiralle ja ennen kaikkea käytännöllinen (pestävä jne.). Koiralle varmasti riittäisi alkuun panta, hihna ja ruokakuppi, mutta haluan varautua kaikkiin kustannuksiin etukäteen. Pidän etenkin autossa käytettäviä turvavaljaita sekä ensiapupakkausta todella tärkeinä, koska ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. Koiran terveys ja hyvinvointi ovat etusijalla, joten ei ole mielestäni turhaa hömpötystä olla huolellisesti valmistautunut. 🙂 Jos budjetista jää ylimääräistä rahaa, niin se on hienoa ja voin sijoittaa ne rahat muihin asioihin, kuten pentukouluun. 🙂 Koirakoulun tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta itse haluan ainakin näin ensikertalaisena oppia ammattilaisilta alusta pitäen koiran käsittelyä ja kouluttamista, jotta pystyn ennaltaehkäisemään mahdollista ongelmakäyttäytymistä.

pipari

38 vastausta artikkeliin “Koirasuunnitelmat etenee”

 1. Itse jo lähes 10 vuotta koiranomistajana olleena tuntuu hankintalistasi aika pitkältä ja kalliilta. Halvemmallakin pääsee jos kelpuuttaa vähän halvempaa tai jos haluaa käyttää nk. maalaisjärkeä. Esim. eihän ruokakuppien tarvitse olla juuri koirille tarkoitettu, vaan hyvin kelpaa esimerkiksi ikean normaali lautanen, joka kustantaa euron. Syömäalustaksi normaali pöytätabletti joita saa parilla eurolla. Siinä pari esimerkkiä 🙂 Mutta muuten koiran hankinta kuulostaa oikein järkevältä ja on kyllä kiva huomata, että on sellaisiakin, jotka perehtyy ja pohtii kunnolla ennenkuin ostaa koiraa. 🙂 Tsemppiä!

  • Varmasti halvemmallakin pääsee. 🙂 Mitoitin tuon budjetin yläkanttiin ihan tarkoituksella, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä. Kun katselin hintoja Mustissa ja Mirrissa, niin esim. kivan näköinen peti maksaa n. 50e, valjaat n. 40e, hihna 30e, panta 30e, aktivointilelut 15-30e/kpl, lelut 5-20e/kpl, kestävät ja hyvän tuntuiset ruokakupit n. 10-20e/kpl (haluan nätit ruokakupit, kun ovat kuitenkin esillä), Feliway -suihke n.30e, iso koiranruokapussi 60e jne. Eli kyllä noista kertyy, kun alkaa laskemaan yhteen! Mielestäni esim. peti on osa sisustusta, joten sen täytyy olla kivan näköinen ja tietenkin myös mukava & käytännöllinen (pestävä) koiralle. 🙂

 2. Moikka, ootko miettiny sileäkarvaista collieta mahdollisena rotuna? Meillä nyt 10 kk ikäinen ”nahka” ja hyvin passaa kaikkiin noihin toiveisiisi

  • Moikka, olen miettinyt myös collieta, mutta ulkonäöllisesti pystykorvat ja noutajat ovat enemmän makuuni. 🙂 Isälläni on collie, joka vaikuttaa symppikseltä ja hyväkäytöksiseltä.

 3. Mua ehkä pikkasen huolestuttaa yhtälönä tuo sinun pissivaivainen kissasi + koira. Onko se tavannut koiria aiemmin ja miten se suhtautuu niihin? Onko sulla mahdollisuutta ottaa joku koira hoitoon vaikka pariksi päiväksi ja testata asiaa?

  Meidän pissivaivainen kissa ei yhtään tykkää koirista, jotka majailevat täällä osa-aikaisesti. Sillä on kuitenkin mahdollisuus pysyä niistä erossa, sillä asuntomme on sen verran iso. Pienessä kämpässä kissan henkinen reviiri saattaa kutistua aika pikkuiseksi koiran myötä.

  • Muakin tietenkin huolestuttaa miten Mini tulee toimeen koiran kanssa, kun Mini tuppaa olemaan aika herkkä. Uudessa kodissa Mini on viihtynyt hyvin ja 1,5kk aikana on tullut vain kaksi vahinkopissaa, mikä on iso saavutus! Mini ei ole tietääkseni tavannut aikaisemmin koiraa, mikä tekee asiasta hieman riskialttiin. Mini ja Nasu ovat molemmat todella rauhallisia, ystävällisiä ja sosiaalisia kissoja, joten uskon ja toivon, että ne tottuisivat koiraan. Olen etsinyt paljon tietoa asiasta ja ilmeisesti kissat hyväksyvät suht helposti pennun, kun kissat ovat ensin olleet talossa ja vasta sitten tulee koira.

  • Minulla oli aikuinen kissa kun pentu tuli taloon, ja pentu oppi kyllä ihan samana päivänä, että kissan pitää antaa olla rauhassa. Yleensä varmaan pennulle riittää, että kissa vähän nostaa tassua ja väläyttää kynsiä, jos koira on liian innokas. Meillä ainakin koira edelleen menee täysin kissan pillin tahdissa 😀 Kissaakaan ei koira häiritse, koska se saa ajettua koiran pois luotaan milloin tahtoo.

  • Näin olen ajatellutkit, että kissat kyllä varoittavat, jos pentu ärsyttää. Alkuun täytyy rauhassa totuttaa kissat ja koira toisiinsa ja olla siinä välienselvittäjänä. 😉 Varmasti jossain vaiheessa nukkuvat kaikki yhdessä isossa kasassa, ainakin mun haaveissa. 😀

 4. Moikka!
  mun mielestä hankinta lista kuulosti vähän hurjalta niin tässä minun mielipide siitä mitä oikeasti tarvitset ja mitä et. Näillä olen ainakin itse tullut koirani kanssa toimeen paremmin kuin hyvin 🙂

  hihna, panta, turvavaljaat autoon ( ei mielestäni pakolliset), suojapeite autoon(jokin vanha matto ajaa asian paremmin kuin hyvin::), ruokakuppi 4kpl( en ymmärrä mihin tarvitset neljä jos sinulle on tulossa siis yksi koira, koska kaksi riittää yhdlle koiralle mainiosti (yksi vedelle, yksi ruualle)), syömäalusta,( ei mielestäni kovin tarpeellinen) pissapeitteitä (pestäviä)(öö että mitä? koiran voi opettaa sanomalehdillä sisäsiistiksi), peti, leluja, aktivointileluja, kurapyyhe( tähänkin varmaan itsestäänselvää että voi käyttää vanhaa:)), kynsileikkuri, harja, heijastin, kakkapusseja, kakkapussikotelo(mielestäni täysin turha kapistuts… kun kakkapussin solmii hihnaan tai laittaa taskuun kulkee kätevästi mukana), ensiapupakkaus( en koe tarpeelliseksi mutta better safe than sorry::), Feliway -suihke (kissoille ja koiralle)( ei kokemuksia mutta en ole kyllä ikinä tarvinnutkaan), luita, ruokaa ja mahdollisesti pentuaitaus( ei tarvittu meillä). Koirat kuulemma saattavat purra kaulapannan tai hihnan rikki, joten niitä varmaan kannattaa jossain vaiheessa hankkia pari kappaletta varalle. Ja tuohon viimeiseen kommenttiin lisäys että kun pentua/aikuistakoiraa kieltää toistuvasti niin se ei pure hihnaa poikki. Tottahan puru voimat riittävät, mutta kun koiran opettaa ettei hihnaa purra niin ei tarvitse kun yhden… meilläkin ensimmäinen hihna menossa.. siis pentu kaulapannan ja hihnan jälkeen:)

  Paljon onnea koiran hankintaan se on varmasti hyvä päätös. Itse en vaihtaisi hetkeäkään koirani hankinnan jälkeen:).

  • Kiitos kommentistasi ja listasta! 🙂 Jäin miettimään, että miksi turvavaljaat autossa ovat turhat? Eikö olekin riski niin ihmisille, kuin koiralle kuljettaa koiraa vapaana autossa? Aluksi pentu mahtuu kissojen koppaan, mutta sitten se kyllä tarvitsee turvavaljaat. Parempi ennakoida vaara, kuin katua.

   Mun mielestä kosteutta pitävä suojapeite on todella tärkeä autoon, koska en halua pissaa auton takapenkille. Mattoa ei voi pestä pienessä pesukoneessani, eikä se pidä kosteutta tarpeeksi. Koira tulee todennäköisesti kulkemaan vähintään kerran viikossa autossa mukana, joten on käytännöllisempää, että ostan kerralla vedenkestävän ja pestävän suojapeitteen. 🙂

   Tuosta pissapeitteestä sen verran, että löysin Mustista ja Mirristä kestopeitteitä/liinoja, joita voi pestä koneessa. Pakkaus maksaa muistaakseni max 15e ja tulee varmasti tarvetta, koska minulle ei tule sanomalehtiä kotiin. Isälleni taitaa edelleen tulla Hesari ja voin häntä pyytää keräämään niitä, mutta ymmärtääkseni sanomalehtiä tarvitsee todella paljon pentuaikana.

   Kissoillani on monta ruokakuppia, koska osa kupeista saattaa olla likoamassa ja toiset käytössä. Kiireisinä aamuina on kiva, kun on puhtaana valmiita kuppeja, koska en halua laittaa uutta ruokaa likaiseen kuppiin (kissat eivät syö likaisesta kupista, ovat sen verran siistejä). Tämä systeemi on pelannut mulla. 🙂

   Koirankakkapussikoteli ei välttämättä olekaan tarpeellinen, mutta olen nähnyt niitä monilla ja ovat kuulemma käteviä, jos takissa tai housuissa ei ole taskua. 🙂 Ehkä se ei ole ensimmäisenä hankintalistalla, mutta laskin sen varmuuden vuoksi budjettiin.

   Pentuaitauksen laskin varmuuden vuoksi budjettiin, jotta tarvittaessa rahat riittävät myös siihen. 🙂 Toivottavasti sille ei ole tarvetta!

   Feliway -suihkeen ostan ainakin alkuun, koska se rauhoittaa koiraa ja kissoja uudessa ja jännittävässä tilanteessa. Kissat saattavat stressaantua alkuun pahastikin ja haluan helpottaa heidän oloaan mahdollisimman paljon!

 5. Apua, tunnen oloni huonoksi koiranomistajaksi, en omista kaikkea tuota vaikka koira on jo 4-vuotias! 😀

  En ole lukenut blogiasi niin kauan että tietäisin oletko avoliitossa vai asutko yksinäsi, mutta pakko silti kommentoida tätä koira-asiaa siltä kantilta. Itse hankin koiran ollessani vielä avoliitossa (koira tuli nimiini, vaikka toki yhdessä ollessa olikin käytännössä yhteinen), mutta erosimme sitten parin vuoden päästä. Ja täytyy sanoa, että koirasta huolehtiminen yksin on rankkaa. Minulla on jatkuvasti huono omatunto siitä, kuinka tylsää elämää koirani tällä hetkellä viettää. Päivätyö, koulujutut, pari liikunnanohjausta, omat liikuntaharrastukset… Periaatteessa omat harrastukset ovat ainoita mistä voisin ottaa lisää aikaa koiralleni, mutta olen niin itsekäs, että tarvitsen kyllä sen ns. oman ajan. Koira toki saa tarvittavat ulkoilutukset ja etenkin viikonloppuisin ehtii tehdä pitkiäkin lenkkejä, mutta lenkkien ulkopuolisen ajan se on paljon itsekseen. Koitan koko ajan ajatella, että kyllä se saa enemmän puuhaa sitten kun olen valmistunut jne., mutta eihän koira sitä tiedä, että tilanne muuttuu kyllä. En halua olla pessimistinen, mutta kannattaa tosiaan harkita koiran hankkimista kaikilta kanteilta, että varmasti ei lopu tunnit vuorokaudesta kesken 🙂 Mutta on ne vaan ihania, vaikka työtä teettääkin! Taidankin tästä heti mennä sohvalle halailemaan tuota omaa pystykorvaani.

  • Et varmasti ole huono koiranomistaja!! 🙂 Uskon, että varmasti pärjää vähemmälläkin, mutta keräämieni tietojen perusteella kaikki nuo asiat olisi hyvä omistaa. Esimerkiksi tarhassa asuva koira ei varmasti tarvitse tuota kaikkea!

   Asun yksin ja joudun/saan ottaa koirasta täyden vastuun. Olisi varmasti rankkaa hoitaa yksin koiraa, jos aikatauluun pitäisi koiran lisäksi sovittaa opiskelu, työt ja treenaus. Tämän vuoksi käynkin nyt viimeisiä kursseja koulussa, jotta pystyn sitten keskittyä koiraan paremmin, kun käyn ”vain” töissä ja treenaamassa. 🙂 Mulla ei ole onneksi mitään sosiaalista elämää, käyn ulkona n. 2 kertaa vuodessa. 🙂 Muutoin olen koulussa, töissä, treenaamassa tai äidilläni perheeni luona. 😀 Sitten, kun ei tarvitse enää käydä fyysisesti niin paljon koulussa, mulla tulee olemaan riittävästi aikaa koiralle. 🙂 Olen harkinnut tätä asiaa jo pitkään, joten ihan extempore päätöksestä ei ole kyse.

  • Huomaa kyllä, että olet miettinyt asiaa hyvin, piti silti vähän varoittaa 🙂 Onnea vain koiran hankintaan, ja tosiaan vaikka välillä olisikin rankkaa, niin koira kyllä korvaa sen ystävyydellään!

 6. Koirahehkutus on ihanaa <3

  Alkuvaiheessa saattaa sitä tavaraa kerätä paljon, mutta kannattaa oikeasti miettiä mitä todella tarvitsee. 🙂 Pentuaitauksen voi rakentaa esim. lehtikompostorista (vihreistä verkoista) ja ei maksa paljoa.

  Omat koirat eivät ole pentuaikaan katkaisseet ensimmäistäkään hihnaa tai pantaa. Pentupakkauksista (kasvattajalta saatu) on löytynyt ensipannat, jolla pärjää useammat kuukauden. Valjaat hankin vasta sitten, kun koira on täysikokoinen.

  Pentupaketti sisältää usein myös leluja. Mm. Ikean pehmolelut ovat meillä ainakin pentuaikana supersuosittuja. Eikä haittaa jos hajoavat nopeasti, koska ovat niin edullisia. 🙂

  400€ kuulostaa aika paljolta mielestäni pakollisiin tarvikkeisiin. 🙂 Ellei siihen ole laskettu eläinlääkärikuluja (rokotukset), matolääkkeitä ym. Suosittelen siis miettimään rauhassa mitä todella tarvitsee. 🙂

 7. Kakkapussikotelon tilalle suosittelen oikein oiken lämpimästi Ebba+Albuksen kakkapussijemmoja, kauniita ja eivät kolise. 🙂 http://www.ebbaalbus.fi/omistajille/kakkapussi-jemmat.html Mulla on näitä kaks ja tykkään hulluna.

  Hihna-/pantahommat kannattaa katsoa kuntoon sitten, kun koira on isompi. Pennulle riittää kevyt pentupanta ja kevyt hihna. Valjaat (Y-malli, eli niin, että etujalkojen välistä menee remmi, T-malli on sellainen, jossa rinnan eteen tulee ”poikittain” remmi) on minusta pennulle myös hyvä vaihtoehto, joillakin merkeillä on sellaisia, että sekä kaula-aukkoa että rungon ympäri tulevaa osuutta voi säätää. Semmoset on hyvät pennulle.

  Ruokakuppeja et todellakaan tarvitse neljää, vesikippo ja yks ruokakuppi riittävät.

  Tarvikkeita tärkeämpää on se, että pentu oppii jo pienestä asti, että sinä oot sen maailman keskipiste ja kaiken hauskan lähde. Ja jos vielä yhden hieman puolueellisen ”vinkin” saa antaa, niin älä kuuntele mitään mitä yksikään ”PeVi”-kouluttaja neuvoo (jääkausi, kolinapurkki, perushuomioimattomuus). Sen sijaan suosittelen lämpimästi Tommy Wirenin Onnistu koirasi koulutuksessa -kirjaa. Samoin kannattaa ehdottomasti lukea Tuire Kaimion Pennun kasvatus (ja mikseipä myös Koirien käyttäytyminen).

  • Kiitos vinkeistä! 🙂
   Jeps, pentujen pannat ovat tietenkin erilaiset, kuin aikuisen, mutta eivät nekään varmasti ilmaisia ole. Yksi tuttuni oli ostanut suoraan puolikuristavan remmin koiralle, mutta täytyy tosiaan selvittää onko se ok. Ajattelin ostaa valjaat, jotka käyvät myös turvavaljaina autossa, mutta myös lenkillä ja joissa on heijastava pinta. 🙂

   Kuten sanoin jo aikaisemmin kommentoineelle, mun mielestä ruokakuppeja pitää olla enemmän, kuin kaksi. Aina pitää olla varalta puhdas kuppi, eli minimissään kuppeja pitää olla kolme. 🙂 Joillekkin riittää kaksi kuppia, mutta ainakin mulla käytännössä täytyy olla monta kuppia kisuille, koska osa on puhtaana, osa käytössä ja joku kuppi saattaa olla likoamassa (kissan märkäruoka ainakin jämähtää kuppeihin, eikä irtoa ilman liuotusta).

   Postaukseni saattoi kuulostaa materialistiselta, mutta tietenkin tärkeintä on, että koira saa minusta huolehtivan, mutta jämäkän omistajan! Koira ei missään nimessä tule leluksi tai tasa-arvoiseksi seurakaveriksi. Kyseenalaistan kyllä erilaisia metodeja ja varmasti löytyy monia eri koulukuntia. Olen tutustunut jo monien ”koirakuiskaajien” materiaaleihin ja oppinut paljon uutta. Taidan käydä lainaamassa kirjastosta vinkkaamasi kirjat. Tuosta Tuiren kirjasta muistankin lukeneeni jostain koirapalstalta. 🙂

  • Spämmään nyt oikein kunnolla kommentteja. Autovaljaista: Meillä on toiminut hyvin koiran turvavyö, jonka saa klipsillä kiinni mihin tahansa valjaaseen ja turvavyön toisessa päässä on sitten se palanen, jonka saa auton turvavyöhön. Saa pitää autossa niitä mukavia Y-valjaita 🙂

  • Ei haittaa spämmäys, saa antaa vinkkejä jatkossakin. 😉 Jeps, täytyy kirjoitta ylös tuo koiran turvavyö. 🙂

 8. Voin suositella Japaninpystykorvaa rotuna, pienikokoinen mutta silti ”koirankokoinen”. Aktiivinen rotu, jaksaa lenkkeillä ja turkkikin pysyy valkoisena. Pesimme 2-3 kertaa vuodessa. Meidän koira eli 10 vuotiaaksi, mutta sitten kuoli kasvaimeen.

  Meille tuli juuri sunnuntaina Berninpentu kotiin. Ostimme tarvikkeiksi: hihnan, panna, kakkapusseja, kaksi teräksistä ruokakuppia, 4 lelua, harjan, kynsisakset ja pieniä herkkupaloja koulutusta varten. Rahaa meni 160 €.

  Petipaikaksi annoimme vanhan Pentikin huovan eli emme ostaneet petiä ja onneksi emme ostaneet, koska nukkuu mieluiten viileällä lattialla.

  • Kuulostaa hyvältä, japaninpystykorva varmasti sopisi mulle. 🙂 Onnea uudesta perheenjäsenestä, elätte varmasti tällä hetkellä ihanaa ja jännittävää aikaa! 🙂

   160e ei kuulosta pahalta summalta. 🙂 Koiran iso ruokapussi eläinkaupassa maksaa noin 60e, eli lisätään vielä se tuohon summaan, sekä peti (haluan opettaa koiran olemaan pedillä, koska ei saa tulla sänkyyn), turvavaljaat autoon sekä suojapeite autoon. 🙂 Varmasti pärjään noin 250-300 eurolla alkuun ja tietenkin täytyy alehaukkana etsiä hyviä tarjouksia. ;D

  • Meille kanssa käydään ostamassa turvavyövaljaat autoon, kaikkien turvallisuuden vuoksi. Kokonsa takia tarvitaan varmaan parit valjaat, kun kasvaa niin nopeasti. 15 kgsäkki ruokaa maksoi eläinkaupassa n. 24 € ja isoja säkkejä myös löytyi, mutta niissä kilhinta oli korkeampi kuin pikkusäkissä, aika yllättävää. Kasvattaja heti kysyi, kuinka paljon kyseisessä merkissä oli proteiinia, fosfaattia ym. eli tarkkana oltava noiden isoiksi kasvavien koirien kanssa.

   Huutonetissä oli myös paljon erlaisia tarvikkeita, hihnoja, valjaita ja leluja myytävänä eli kannattaa katsastaa myös sieltä.

 9. Mihin ihmeeseen tarvitset 4 ruokakuppia, kakkapussikotelon, pissapeitteet, PETI???? tai aitaus on kamalinta mitä voit hankkia. Nämä eivät TODELLAKAAN ole välttämättömiä. Hienoa että kumminkin otat kaiken huomioon ennenkuin säntäät ostamaan koiraa. Näin tulisi mielestäni kaikkien toimia. Monet vain eivät jaksa nähdä vaivaa vaan haluavat söpön koiran hetinyt tänne. Peukkua sulle ja mukavaa että olet päättänyt hankkia koiran. Suosittelen tuota pentukoulua lämpimästi. Opit itse paljon ja koira on aivan innoissaan ja tottuu muihin koiriin heti pienenä. Lisäksi muut koiraihmiset ovat usein hyviä tyyppejä. Hyvää kevään odotusta 🙂

 10. Hei ja kiitos kivasta blogista. Halusin vain vinkata ”Pelastetaan koirat ry” – facebook sivustosta, jossa koirat etsivät jatkuvasti uusia koteja. En tiedä kiinnostaako sinua hankkia koiraa tätä kautta, halusin vain vinkata. Päivittäin näkyvät päivitykset nimittäin ovat sulattaneet sydämeni ja Itse haluan pelastaa jonkun apua tarvitsevan sitten kun olosuhteet vain sen mahdollistavat 🙂

 11. Moi! Aika turhaan ihmiset sanovat mitä ”saat” tai ”et saa” uudelle koirallesi ostaa, jos haluat 4 ruokakuppia niin mitä sitten? Sitten hommaat ne 4 ja vaihtelet, turha kenenkään on tulla sanomaan että sulla pitää olla just 2. 🙂 meidän pienillä koirilla on juurikin noita Y-muotoisia valjaita kaulapannan sijaan, tuntuu inhottavalta laittaa kaulapanta pienen kaulan ympärille kun valjaat menee jalkojen ja rinnan ympäriltä, toimii myös autossa kun laittaa flexin turvavyön ympärille. Koirat tuovat niin paljon iloa elämään ja niiltä saa ehdotonta rakkautta, vaikka itsellä olisi huono päivä ja kaikki ottaa päähän kun tulee kotiin, aina on yhtä iloinen vastaanotto ovella.. <3 Tsemppiä!

 12. Moi! Itse mietin koiran hankintaa vuosia ja päädyin tiibetinspanieliin. Minulle oli alusta asti selvää, että koiran tulisi olla pienikokoinen. Jälkeenpäin voin todeta, että tämän helpommalla ei voisi koiran kanssa päästä. Tiibetinspanieli on aivan valloittava rotu! Pieni, mutta ei mikään ärsyttävä pikkurakki vaan sillä on ison koiran luonne. Tiibetinspanieli on myös tunnettu siitä, että se on hyvin terve ja pitkäikäinen rotu. Oma urokseni on nyt 3-vuotias ja kertaakaan ei ole tarvinnut eläinlääkärissä käydä (kop kop!) muuten kuin rokotuksia päivittämässä. Jaksaa lenkkeillä pitkiäkin lenkkejä, tosin himojuoksijan perässä ei ehkä ihan jaksa. Mutta hyvä asia on myös se, että ei vaadi pitkiä lenkkejä välttämättä vaan pärjää vähemmälläkin silloin kuin omistaja ei jaksa lähteä pitkille lenkeille. Tässä on sinulle yksi rotu, johon ehdottomasti suosittelen tutustumaan! 🙂

  • Moikka!
   Ihana kuulla, että hauvasi on pysynyt terveenä, toivotaan samaa omalle koiralleni. 🙂 Varmasti koiran puhtaat paperit vaikuttavat terveyteen!
   Mun mielestä tiibetinspanielit ovat söpöjä, mutta juoksukaveriksi hieman liian hitaita/pieniä, ei välttämättä juoksuaskeleet rytmity hyvin ihmisen tahtiin. Mulla on mielikuva siitä, että mulla olisi noin 10-20kg koira, joten tiibetinspanieli on hieman liian pieni. 🙂

 13. Moikka,

  kirjoittelin sulle aikaisemmin kun Nasulla oli stressi ongelmia oman kissani kokemuksista. Meillä on siis 2 kissaa ja 2 koiraa ja kyllä se stressi kissakin on ajan kanssa tottunut ja hyväksynyt koirat laumaansa. Ensimmäinen puol vuotta meni ainakin kissan stressin kanssa ja siitä sitten pikku hiljaa enemmän tai vähemmän hyvissä merkeissä riippuen päivästä. Eli kannattaa varautua Nasun ongelmien lisääntymiseen ja sen myötä koiran pennun sisäsiisteys harjoittelun pitkittymiseen. Pentu saattaa tulla tekemään herkemmin ja pidempään vahinkoja kun ympäristössä haisee kissanpissa. Meillä kävi näin toisen koiran oton kanssa kun stressaava kissa ei päässyt ulkoilemaan. Noi on olleet ainoat negatiiviset asiat koirien lisäämisessä stressi kissa perheeseen.

  Meillä on toiminut rauhan ylläpitämisessä se, että pidän ihan eri oikeudet kissoilla ja koirilla ja pidän kissoja ns. korkeammalla hierarkiassa ettei koirat lähde liikaa pomottamaan. esim. kissat ruokitaan AINA eka ja koirat heitetään sohvalta jos kissa ei siedä niitä siinä yms pieniä juttuja. Koira ei siitä kuitenkaan kärsi ja sopu säilyy hyvin kun kissat säilytetään arvoisellaan asemallaan…:)

  Mutta ei muuta kuin onnea ja menestystä pennun hankintaa…:)

  • Itseasiassa Mini (mustavalkoinen, kohta 9v) on se meidän stressikisu, Nasu ottaa elämän rennosti. 😀 Tosin Mini on paljon rohkeampi esim. valjaissa ulkona, kun Nasu taas menee matona ulkona. Minille suuri stressinaihe oli varmasti exän kanssa jatkuva riiteleminen ja kireä ilmapiiri, johon Mini reagoi. Myös entisen kodin homeongelmat selvästi vaikuttivat Mininiin, koska Mini vältteli kylpyhuonetta (siellä oli hiekkalaatikko), jossa oli hometta. Uudessa kodissa on tullut vain kaksi vahinkopisua sängylle. 🙂

   Ajattelin ostaa Feliway -suihkeen, jonka pitäisi rauhoittaa edes vähän eläimiä. Ei siitä välttämättä ole paljon hyötyä, mutta parempi, kuin ei mitään. Kissoilla on jo nyt pari kaappia, joiden päälle pääsevät, mutta pennun tullessa täytyy kodin olla sellainen, jossa kissat pääsevät nopeasti karkuun mahdollisimman moneen paikkaan. Täytyy myös tyhjentää kaiki koriste-esineet pois, jotta kissat eivät niitä paniikissa pudota.

   Tuo ruokintavinkki oli todella hyvä, kiitos! Aion myös säilyttää sängyn kissojen reviirinä, joten koira saa opetella nukkumaan omalla pedillä.

 14. Ihanaa, että homma alkaa edetä 🙂 Lisäisin vielä tohon listaan shampoon ja sakset mahdollisten tassukarvojen leikkuuta varten! 🙂 Unohdin kommentoida sun aikaisempaan postaukseen vielä kultasesta noutajasta sen verran, että mun oma tapaukseni on ainakin hyvin rauhallinen eikä oo koskaan tuhonnut mitään kotona… 🙂 Mutta toi japaninpystykorva kuulostaa myös kivalta rodulta ja on söpö kuin mikä!

  • Multa löytyy ennestään eläinten shampoo, mutta sakset pitää tosiaan lisätä listaan! 🙂

   Menen itseasiassa huomenna katsomaan japani pystykorvan pentuja. 🙂

  • Tigillä on Bed Head eläinten shampoota – meillä esim Blueberry muffin ja koira tuoksuu niin hyvältä pesun jälkeen. 😉

 15. Heippa!
  Kivaa että hankit koiran, itselläni ainakin koirien hankkiminen on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä :). Ajattelin vinkata noista hankinnoista sen verran että kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla ja ennen koiran hankintaa, sillä iso osa jutuista jää helposti käyttämättä (vaikka toki tekee mieli innoissaan varustautua jo hyvissä ajoin! :D).

  Valjaat, pannat sun muut ovat esimerkiksi sellaisia jotka kannattaa ostaa vasta kun koira on täysikokoinen ja tiedät mikä on sopiva koko. Itse tykkään kanssa että koirankin varusteet ovat kivoja, ja olen valmis maksamaan niistä paljon. Siksi ei kannata hätiköidä vaan odottaa rauhassa että tietää koiran ”loppuelämän mitat” niin ei tule tehtyä turhia hankintoja. Varsinkin jos katselet pienempää koiraa (meillä kaksi tiibetinspanielia), pentuajaksi riittää oikeasti melko kevyt panta ja hihna.

  Ruokiakin kannattaa ehkä aluksi ostaa aika pieniä pusseja, sitä kun ei aluksi tiedä että mikä merkki menee alas. Meidän koirat on kranttuja ja muutama merkki ei uppoa millään.

  Me ollaan selvitty tosi vähillä tarvikkeilla, kaikki tarpeellinen on ostettu mutta ei juurikaan mitään turhaa. Ollaan joskus kokeiltu petiä koirille mutta ne viihtyy paremmin sohvalla. Jokainen toki varustautuu miten haluaa, ja senhän sitten huomaa että mitä oma koira tarvitsee :).

 16. Koirahehkutus on ihanaa. Tämä ei kyllä lievitä yhtään omaa koirakuumetta! 🙂 Kiitos muutenkin kivasta blogista.

 17. Ihana uutinen että olet miettimässä koiran hankintaa!:) Mielestäni listasi kuulostaa erittäin hyvältä, ja ihailtavaa että olet alkanut valmistautumisen noin huolellisesti. Itsekin rakastin fiilistellä kaikilla kivoilla hankinnoilla jo kauan ennen pennun tuloa, ja kaikki mainitsemasi varusteet löytyvätkin huushollistamme;) Roduista en sen kummemmin osaa sanoa, olet selvästi perehtynyt asiaan, mutta ehkä sen verran että näin kaupunkioloissa olen monta kertaa kiitellyt sitä että Wilson on suht pieni koira ja menee mukana lähes kaikkialla, ollen silti oivallinen lenkkikaveri. Vielä kun herra painaisi alle 9 kg niin saisi sen mukaan lentokoneen matkustamoon! En nyt jaksanut kaikkia kommentteja lukea, mutta sanoiko joku todellakin että koira ei tarvitse turvavaljaita autoon – whhhaat? Itse olen jo pitkään ihmetellyt mikseivät ne ole pakollisia siinä missä turvavyöt. ’Lentävä’ koira on turvallisuusriski paitsi hauvaparalle itselleen, myös kaikille muille. Kaikenlaisia mielipiteitä mahtuu kyllä maailmaan.. Mutta ihania koirahaaveiluhetkiä sinne!<3

 18. Itte oon ihan samaa mieltä jo yhen aikaisemman kommentoijan kanssa, että ei sun tarvii kuunnella mitä muut sanoo, että mitä muka pitäisi tehdä ja mitä ei! Noista jutuista ei kuitenkaan mikään oo sille koirulille haitaksi. Sitäpaitsi mielestä toi sun ostoslista kuulosti hyvin harkitulta ja perustellulta, munkin kisulla on neljä kuppia pelkkään ruokailuun + juomakuppi ja niitä sitten vaihtelen, kun tulee liian likaiseksi. Oot nyt varmaan ittekin tajunnut, että voisit käyttää jo olemassa olevia juttuja, jos vain haluisit.. ei siihen varmaan ketään ulkopuolista tarvitse ohjeistamaan. Ja itte hurahdin ihan täydellisesti lellimään tuota omaa kissan poikulaista ja ostin sille kaiken maailman kiipeilypuut ja aktivointilelut ja muut härpäkkeet. Nyt suunnitelmissa olisi ostaa sille hiekka-astian ulkopuolelle menevä ritilä, mihin ylimääräiset kissanhiekat ropisee, kun kissa tulee kopasta pois. 😀 joillekin muka ”turha” juttu, mut mulle, joka tykkää siisteydestä ni todellakin tarpeellinen ostos.

 19. Hei!
  Hieno juttu että olet päättänyt hankkia koiran. Ja kerrankin joku on miettinyt asian tarkkaan ja joka kantilta. Vähän ihmetyttää kun niin kovasti ”kritisoidaan” suunnittelemiasi hankintoja, koska itsehän parhaiten tiedät mitä tarvitset ( tosin vinkkejähän on ihan hyvä antaa, itse ainakin olen hankkinut niin monta turhaa asiaa, turhin on ollut varmaan juoksu vyö. Juokseminen MEIDÄN koiran kanssa sujuu parhaiten ihan flexissä. Niin, kunnon koiranomistajahan ei koskaan hanki flexiä 🙂 ) toki sinkkuna koiran kanssa on haastavampaa, mutta olen tullut siihen tulokseen että täydellistä elämän tilannetta koiran hankintaan ei ole, koska elämäntilanteet muuttuu. Juuri nyt koen huonoa omaa tuntoa kun vanha koiramme on lapsemme syntymän jälkeen ollut niin huonolla huomiolla ja lenkkeilytyksellä. Kaverini hankki koiran ollessaan vielä sinkku ja hyvin ovat pärjänneet, koira toki joutui olemaan melko pitkiä päiviä yksin, mutta vastapainoksi sen kanssa harrastettiin paljon ja harrastuspiireissä kaverini myös sai ison liudan koirakavereita joiden kanssa ovat hoitaneet toistensa koiria vuoron perään. Kannattaa harkita jotain koiraharrastusta ( tietysti kun perustottelevaisuus on ensin kunnossa) itse olen harrastanut agilitya ja siihen japaninpystykorva varmaan ruumiinrakenteensa puolesta soveltuisi mainiosti. Koira saa varmasti luotasi hyvän kodin.

 20. Vilkaisin aika nopsaan yllä olevia kommentteja, joten en tiedä jos tämä on jo toistoa.

  Suosittelen lämpimästi varautumaan yläkanttiin, kyllä sitten tarpeen mukaan saa säästettyä kuluissa. Kuitenkin eläinten kohdalla voi AINA tulla jotain yllättävää vastaan ja esim. eläinlääkärikuluja tulla yllättäen useampi sataeuroa (etenkin kun tietysti sairastuvat päivystysaikaan). Onnea tulevasta perheenjäsenestä, koska sitten päädytkään koiran ottamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta