Näin pääset nopeasti eroon turvotuksesta

 Minulta pyydettiin joskus vinkkejä siihen miten pääsee nopeasti eroon turvotuksesta ja kirjoitan tästä aiheesta todella mielelläni. Nestepöhötys ei ainoastaan tunnu epämiellyttävältä, mutta näyttää myös mielestäni pahalta. Itselläni näkyy turvotus todella helposti kasvoissa ja vatsassa, joten usein herkuttelupäivien jälkeen joudun turvautumaan hieman tiukempaan ruokavalioon (ja väljempiin vaatteisiin :D). On myös mielenkiintoista huomata esimerkiksi lomakuvista, kuinka hyvältä olen näyttänyt ensimmäisten päivien kuvissa ja viimeisten päivien kuvissa näytän väsyneeltä ja turvonneelta syötyjen herkkujen vuoksi. Kokemuksieni mukaan on tärkeintä välttää prosessoitua ruokaa ja juoda runsaasti vettä. Turvotuksesta pääsee eroon esimerkiksi juhlia varten 3-7 päivässä, joten kannattaa varautua noudattamaan hieman tarkempaa ruokavaliota viikon ajan. Tämä ei ole missään nimessä mikään pitkän ajan laihdutusmetodi, mutta ruokavalion puhdistaminen saattaa toimia hyvänä alkusysäyksenä painonpudotukselle. Itselläni tämä ainakin toimii erittäin hyvin ja jo viikon jälkeen kasvoni alkavat näyttämään paljon kapeammalta ja vatsasta on lähtenyt muutama sentti. Alla olevassa ruokavaliossa on noin 1650kcal, mikä on aivan liian vähän liikkuvalle naiselle pitkällä aikavälillä. Normaalisti en laske kaloreita, mutta syön suunnilleen noin 2000-2800kcal/pvä riippuen päivän aktiivisuudesta, eli reippaasti enemmän, kuin tuon 1650kcal.


Viime keväänä hoikimmillani, kun olin ollut muutaman kuukauden herkuttelematta ja söin puhtaasti, eikä turvotuksesta ollut tietoakaan. 🙂

Muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset turvotuksesta eroon

 • Vältä prosessoitua ruokaa
 • Juo vettä noin 5 litraa/pvä
 • Vältä lisättyä suolaa, ”huonoa” rasvaa ja sokeria
 • Hikoile ja laita nesteet liikkumaan! Lähde liikkeelle ja mene esimerkiksi spinningiin polttamaan rasvaa
 • Vältä hiilihapollisia juomia
 • Älä juo alkoholia
 • Painoharjoittelun aloittaminen saattaa kerätä aluksi rasvaa, eli jos haluaa nopeasti turvotuksesta eroon juhlia varten, kannattaa pitäytyä aerobisessa liikunnassa ja aloittaa painoharjoittelu vasta juhlien jälkeen
 • Juo vihreää teetä 5 kuppia/pvä (kiihdyttää aineenvaihduntaa)
 • Syö riittävästi kuituja (suositus noin 25-35g/päivä)
 • Syö runsaasti proteiinia (n. 1-3g/painokilo)
 • Syö riittävästi ”hyviä” tyydyttymättömiä rasvoja (n. 1g/painokilo) 
 • Suosi tulisia mausteita, jotka kiihdyttävät aineenvaihduntaa
 • Muista syödä meri- tai ruususuolaa, mutta vältä pöytäsuolaa
 • Vältä nopeita hiilihydraatin lähteitä (pasta, nuudelit, vaalea leipä jne) ja suosi kuitupitoisia ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatin lähteitä
 • Mieti mitkä ruoka-aineet turvottavat sinua erityisen paljon ja vältä niitä (esim maito, ruisleipä, palkokasvit, soija jne.)
 • Tarvittaessa laske syömäsi ruoan ravintoainepitoisuus osoitteessa Kalorilaskuri.fi
 • Suosittelen monivitamiinivalmistetta, sinkkiä, magnesiumia, d-vitamiinivalmistetta ja kalaöljykapseleita
 • Nuku tarpeeksi ja rentoudu! Vähäinen uni ja stressi saattavat aiheuttaa turvotusta
 

Esimerkki ruokavalio naisille (n. 1650kcal)

Aamupala 
Kaurapuuro 1 dl
Marjoja 50g (ei lisättyä sokeria)
1rkl pellavansiemenrouhetta
Raejuusto rasvaton 150g
 ½ tl merisuola
Rasvaton maito 2dl
Omena

Lounas
Salaattia n.400g (esim. salaatinlehtiä, tomaattia, kurkkua, kukkakaalia, parsakaalia jne) 1 Kananmuna keltuaisineen, 2 kananmunan valkuaista / 100g kalaa / 100g kanaa (ei marinadissa tms)
1 kpl vaasan pieni pyöreä näkkileipä (monivilja) 
1rkl Oliiviöljy

Välipala
Maitorahka 250g
Marjat 50 g (ei lisättyä sokeria)
1 kpl vaasan pieni pyöreä näkkileipä (monivilja)
Omena 1kpl

Päivällinen: 
150g Parsakaali tai kukkakaali
100g kalaa (esim seiti) 
2dl rasvaton maito
1rkl Rypsiöljy 

Iltapala:
1 kpl kananmuna keltuaisineen
1kpl kananmunan valkuainen
100g rasvaton raejuusto
50g sipulia
50 g paprikaa

Lisäksi voi juoda proteiinisheikin palautusjuomana kovan treenin jälkeen (n. 120kcal)

 
 
 
Huono naamapäivä 😀 Kuva otettu viime vappuna ja odotin kovasti munkkien syömistä. 😛
 

                                                                             Lounas töissä

pipari

10 vastausta artikkeliin “Näin pääset nopeasti eroon turvotuksesta”

 1. Vihreä tee on minulla toiminut jo monta vuotta erittäin hyvänä turvotuksen poistajana. Monet vihreä tee -kapselit on vaan aika mietoja sen EGCG-pitoisuuden suhteen. Olenkin todennut esim. Fitnesstukussa myytävän Finnmaxin vihreä tee-jauheen tehokkaimmaksi.

  • Mä juon mielummin vihreää teetä, mutta oon myös kokeillut eri vihreä tee -kapseleita kesällä, kun ei tee mieli juoda lämmintä. Mun mielestä se Finnmaxin vihreä tee jauhe oli ihan järkyttävää (tosin paljon edullisemmaksi tulisi), joten pitäydyn tutussa ja turvallisessa. 😉

 2. Moi! Hyvä päivitys, sillä monia tämä aihe kiinnostaa kovin paljon. Kumminkin haluaisin hieman näsäviisastella tähän:
  Mielellään suolan määrä kannattaisi ottaa kokonaan pois jos n.3-5 päivää tehdään. 2500-3000mg natriumia maksimissaan.
  Se ei noin lyhyellä ajalla haittaa vähäiset _natrium_ määrät.

  ”Älä juo alkoholia”
  Itseasiassa, viimeisenä iltana ennen juhlia kannattaa vetäistä kirkasta viinnoo paukku niin kroppa kuivaa entisestään.

  ”Painoharjoittelun aloittaminen saattaa kerätä aluksi rasvaa, eli jos haluaa nopeasti turvotuksesta eroon juhlia varten, kannattaa pitäytyä aerobisessa liikunnassa ja aloittaa painoharjoittelu vasta juhlien jälkeen”

  Kannattaa siellä puntilla käydä ja tehdä pitkiä sarjoja, pienillä painoilla ja puristaen toistot! Näin tyhjennät glykogeenivarastojasi ja se edesauttaa nesteiden liikkeellepanossa.

  ”Muista syödä meri- tai ruususuolaa, mutta vältä pöytäsuolaa”

  Itseasiassa tällä ei ole mitään merkitystä mitä suolaa syöt. Ainut merkitys on sillä, että pidät suolamäärän tasaisena eikä päivittäin suolamäärät vaihtelee esim 0,1,2 tai 10-15 g väliä. Tämä aiheuttaa verenpaineessa muutoksia ja altistaa mahdollisesti eri verisuonisairauksille. Periaatteessa nuo erikoissuolat (poislukien merisuola joka nyt on ehkä yleisin käytetty :)) on täyttä humpuukkia ja rahastusta jolla ei ole mitään erikoisominaisuutta kropalle. 🙂 Tärkein asia on saada vaan tasassa pidettyä natriumin määrä, olipahan se mitä tahansa suolaa. 🙂

  ”Mieti mitkä ruoka-aineet turvottavat sinua erityisen paljon ja vältä niitä (esim maito, ruisleipä, palkokasvit, soija jne.)”

  Totta. Maitotuotteet kannattaa karsia ruokavaliosta tuoksi aikaa pois. Se olisi hyvä lisä. Maitotuotteet keräävät nestettä ja punainen liha (koska hidastaa myös aineenvaihduntaa).

  Semmosia mielipiteitä! 🙂 Hyvää alkuvuotta !

  T. Pekka http://pekkakotipohja.fitfashion.fi/

  • Kiitos vinkeistä. 🙂

   Haluaisin kuitenkin sanoa vielä tuosta suolasta sen verran, että löytämieni tietojen mukaan tavallisesta pöytäsuolasta on poistettu kemiallisesti kaikki ihmisille tärkeät mineraalit, koska ne haittaavat suolan teollista jatkojalostamista. Ruokasuolaan lisätään jodia ja paakkuuntumisenestoainetta, joiden tarkoituksena on estää ruokasuolaa sekoittumasta veteen. Tämän vuoksi ruokasuola ei sekoitu nesteeseen kunnolla myöskään kehossamme, eivätkä natrium ja kloridi voi siten suorittaa tärkeitä tehtäviään (mm. sähkövirran kulun ylläpitäminen).

   Lisätietoa: http://www.luomuruokatukku.fi/pdfpub/Suola.pdf

 3. Mun mielestä parhaiten turvotukseen auttaa juoksulenkki mikä saa olon heti keveämmäksi. Toki se turvotus ei samantien katoa mutta ainakin olo on freshimpi ja täten myös kepeämpi. Toinen hyvä keino on olla syömättä leipää, pastaa tai riisiä muutamiin päiviin. Mulla katoaa kyllä heti parissa päivässä nestettä huimasti ja olo on keveä jos ei leipää mutustele. 🙂 Harmi vaan, että ruisleipä on musta niin hyvää, että yleensä sitä on se pari palaa päivässä pakko saada. 🙂 Niin ja se vihreä tee toimii myös aina!

  • Jeps, aerobinen liikunta auttaa myös mulla. 🙂 Salitreenistä tulee mulla pumppi päälle ja silloin tuntuu etenkin housut kiristävän entisestään. Mulle pahimpia turvottajia on leipä, pasta, nuudelit yms vehnätuotteet ja myöskin tuo ruisleipä. Onneksi osataan tiedostaa hyvin ruoat, jotka turvottavat, jolloin ei tarvitse turhaan kärsiä epämiellyttävästä tunteesta. 🙂

 4. Itse suosin esim. viikon ennen kuvauksia vihreitä vihanneksia, pähkinöitä, manteleita, avokadoa, kalaa tai kanaa. Gluteenin ja laktoosin, sekä muut sokerit karsin kokonaan pois. Juhliin en todellakaan rajoittele mitään ruokia. Energiamääriä en juurikaan muuttele, sillä jos 6 päivää lasket vaikka -400kcal / d niin tuskin tulet syömään juhlissa 6 x 400kcal + kulutuksen verran, jollet linnottaudu buffetpöydän ääreen koko päiväksi? Juhlat eivät ole mielestäni juhlat, jos odotat vain niiltä ruokaa.. Paastoaminen ennen juhliakin saa vain ahmimaan itsensä kipeäksi ja treenit seuraavana päivänä ovat tosi tuskaiset + vatsa on aivan sekaisin jne. =D Tämä elimistön shokeeraus on yleensä se kun luullaan saavansa ruokamyrkytys juhlaruoista eli jos pelkkää salaattia ja vettä puputtaa ennen juhlia ja sitten lappaa masun täyteen kermakakkua, donitseja, pitsaa, karkkeja yms. niin varmasti saat ne ”perinteiset” oireet =D

  • Kuulostaa hyvältä. 🙂 Mä ahmin aina buffetissa olin sitten syönyt sitä ennen vähän tai tarpeeksi. 🙂

 5. Tuosta vihreästä teestä olisin kysynyt…
  Eli mä kärsin aivan tolkuttomasta turvotuksesta, etenkin helteellä. Kun tuolla aikaisemmin oli maininta vihreästä teestä yhdestä parhaimmista turvotuksen poistajista, mutta sen käyttö mukavuuteen vaikuttaa se lämpötila.
  Olen yrittänyt kerätä tietoa näistä, mutta monet nesteenpoistajat ovat minulle kiellettyjä aineita lukuisien allergioiden takia. Esim. Säilömätön ananas ja koivunlehdet ei vaan käy 🙁
  Mutta se varsinainen kysymys oli se, että onko sinulla tai seuraajillasi kokemuksia siitä, tarvitseeko vihreän teen olla lämmintä toimiakseen, vai riittääkö, kun se on valmistettu kuumalla vedellä? Olen joskus juonut kylmää vihreää teetä, maku ei ole välttämättä paras mahdollinen, mutta joisin sitä kyllä, jos se auttaa turvotukseen.

  • Hei Minea, sulle ei näköjään oo vastattu. Käsittääkseni vihreässä teessä vaikuttajana nimenomaan on se itse tee, joten ei ole väliä, juotko sen kylmänä vai kuumana, kunhan et lotraa sekaan sokeria ja maitoa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 13
Tykkää jutusta