Miksi en juo alkoholia?

Heipsan!
Pikkujoulut lähestyvät ja tästä tulikin mieleen kirjoittaa hieman alkoholinkäytöstä. Minulta on aina silloin tällöin kysytty juonko alkoholia ja vastauksena on, että juon maltillisesti noin 1-2 kertaa vuodessa. Kuntoprojektin alussa join muutaman kerran, mutta huomasin sen hidastavan huomattavasti painonpudotusta. Yhden illan baarireissu keräsi nestettä aina noin 2kg ja seuraava viikko pitikin sitten yrittää ottaa kiinni sitä kahta kiloa. Jos tavoitteena on mennä eteenpäin painonpudotuksessa, kannattaa karsia kaikki juoma- ja ruokailutavat, jotka keräävät nestettä ja siten hidastavat painonpudotusta. Aluksi lopetin alkoholin käytön kokonaan ihan vain painonpudotuksen vuoksi, mutta sitten huomasin, kuinka tyhjältä ulkona käyminen tuntui, etenkin selvinpäin. ”Absolutistina” olo oli  jatkuvasti todella hyvä ja pystyin hallitsemaan omaa elämääni ja käytöstäni täysin. Koskaan ei tarvinut skipata treenejä alkoholin vuoksi tai potea turhaan päänsärkyä. Join todella harvoin aikaisemminkin, eli en kokenut jääväni mistään paitsi. Kävin muutamia kertoja selvinpäin baarissa, mutta koin yökerhomaailman ahdistavaksi ja ihmisillä tuntui olevan hirveästi mielipiteitä ihmisistä, jotka eivät jostain syystä juo. Ihmisillä nousee helposti defenssi, kun he luulevat toisen tuomitsevan hänet alkoholinkäytön vuoksi ja pelko saattaa valitettavasti purkautua agressiona. Baarikulttuurissa onkin suotavampaa, että kaikki juovat ja siten ovat samalla viivalla, eikä kukaan voi selvinpäin arvostella heidän sekoilujaan. Baarissa käyminen jäi kokonaan, enkä kaipaa sitä edelleenkään, se on nähty silloin 18-vuotiaana.

Viime kertainen tyttöjen illlan asu 🙂 Pikkujouluihin laitan lähestulkoon saman asun. 😀

En käyttänyt noin kahteen vuoteen alkoholia lainkaan ja kuntoprojekti etenikin todella hyvää tahtia, koska ei ollut minkäänlaisia hidasteita. Alkoholi ei edelleenkään kiinnosta ja odotan bileiltoja vain hyvän seuran vuoksi (okei myös herkkujen), en humaltumisen. Viimeksi ollessani baarissa, olin ihan järkyttynyt, kuinka tyrkky meininki siellä onkaan. Monet miehet lääppivät naisia tanssilattialla ja naiset esittävät vaikeasti tavoiteltavia, kaikki on peliä. Oman näkymykseni mukaan yökerhomaailma on sinkuille, eikä se ole varattujen ihmisten paikka (istuskelupaikat eri asia). Jos haluaa tanssia, voi käydä tanssitunneilla, eivät naiset kuitenkaan saa olla rauhassa lääppijöiltä tanssilattialla. En halua olla tuomitseva miehiä kohtaan, mutta valitettavasti monet miehet käyttäytyvät alkoholin vaikutuksen alaisena todella epäkunnioittavasti naisia kohtaan (toki myös naiset osaavat käyttäytyä sikamaisesti).

Koin aikamoisen low pointin viime pikkujouluissa, kun ajattelin juoda muutaman viinilasillisen pitkästä aikaa. Olin vetänyt aika tiukkaa ruokavaliota ennen pikkujouluja ja voitte vain kuvitella, kuinka nopeasti muutama viinilasi nousi päähän… Ilta oli hauska, mutta en muista klo 00 jälkeen mitään, järkyttävää! Join siis muutaman viinilasillisen sekä pari siideriä ja menin niistä aivan sekaisin – noin pienestä määrästä! Suoraan sanottuna pelästyin sitä, kuinka helposti ihminen voi menettää kontrollin vähäisestäkin alkoholin määrästä ja kuinka alkoholi voi vaikuttaa ihmisen käytökseen. Päällimmäisin syy miksi en halua käyttää alkoholia on se, että haluan aina kontrolloida tekojani ja olla läsnä jokaisessa hetkessä. Pyrin muutenkin harjoittamaan elämässäni tietoista läsnäoloa ja tämänkin vuoksi alkoholinkäyttö sotii ajatus- ja toimintamallejani vastaan.

Kävin kesällä Heurekan Body Worlds -näyttelyssä, joka oli todella vaikuttava ja siellä oli näkyvillä esimerkiksi alkoholistin maksa. Näyttely kokonaisuudessaan vahvisti sitä ajatusta, että haluan pitää kehostani ja siten terveydestäni todella hyvää huolta, jotta se palvelee minua moitteettomasti mahdollisimman pitkään. Miksi? Koska tuntuu ihanalta tuntea olonsa terveeksi! Alkoholin käyttäminen ei automaattisesti tarkoita, etteikö ihminen arvostaisi terveyttään, mutta alkoholi ei myöskään edistä terveyttä. Haluan ajatella tavoittelevani parasta mahdollista versioita itsestäni ja se toteutuu, kun kuuntelen kehoani ja mietin mikä on sille parhaaksi.

Postauksen tarkoituksena ei ole tuomita kenenkään alkoholinkäyttöä, koska se on jokaisen henkilökohtainen asia, johon minulla ei ole vaikutusvaltaa. Suosittelisin kuitenkin, että etenkin painonpudottajat harkitsisivat alkoholinkäytön vähentämistä/lopettamista varsinkin silloin, jos paino jumittaa tai ei tahdo laskea. Jokainen kuitenkin tekee omat valintansa ja kulkee oman polkunsa, tämä on vain minun tapani. ”People take different roads seeking fulfillment and happiness. Just because they’re not on your road doesn’t mean they’ve gotten lost.” –Dalai Lama

Happy hippo

Tämä video tiivistää erittäin hyvin oman näkemykseni siitä, miksi alkoholinkäyttö ei kiinnosta. Kannattaa muutenkin tsekata Leansecrets -kanava, jossa on etenkin naisille todella hyviä vinkkejä treenaamiseen sekä puhtaaseen syömiseen.

pipari

28 vastausta artikkeliin “Miksi en juo alkoholia?”

 1. Miten kaverisi ovat suhtautuneet siihen ettet juo? Itse olen huomannut, että jos en joskus halua jostain syystä juoda, kaverit tuputtavat viinaa siitä huolimatta ja heille tuntuu olevan suuri ongelma jos en juo. Ja kun kieltäydyn, he jatkavat alkoholin tuputtamista tyyliin: ”Voit sä edes yhden juoda. Älä viitsi olla tiukkapipo.”

  • Monet kaverit eivät ole suhtautuneet hyvin ja he kokevat, että olen kuivempaa seuraa, jos en juo. Myös muutama kaveri jäi pois ihan vain senkin takia, koska heidän kanssa viihdyin lähinnä baareissa ja huomasin, että he eivät ole hyvää seuraa selvinpäin. 🙁

 2. Hyvä teksti! 🙂 En itsekään juuri enää käytä alkoholia. Jos käytän, välissä on useiden kuukausien taukoja, enkä luonnollisestikaan uskalla juoda kuin vähän, koska humallun niin helposti. Aikoinaan lopetin alkoholin käyttämisen sen takia, että menetin helposti kontrollin ja muisti meni. Monen mielestä se tuntui olevan ”ihan normaalia”, minusta se oli todella pelottavaa. Baareissa hengailu ei iske ja ei ole kertakaan, etten olisi joutunut selitellemään miksi olen selvinpäin.

  • Nuorempana oli lähinnä hauskaa, jos ei muistanut mitään seuraavana päivänä ja sitten olikin hauska kavereiden kanssa koota paloja yhteen edellisen illan tapahtumista… Onneksi koskaan ei ole sattunut mitään humalassa, sen verran on tullut hölmöiltyä joskus nuorempana!

 3. Ihanaa että on olemassa samankaltaisia ihmisiä tämän asian suhteen kuin minä 😀 Lopetin itsekin alkoholin käytön käytännössä kokonaan, ellei muutamaa viinilasillista ja YHTÄ (luomusuklaa)olutta tälle vuodelle lasketa mukaan. Join ennen siis ihan järkyttäviä määriä, mikä oli osasyy hervottomalle koolleni, paniikkikohtauksille, henkiselle pahalle ololle ja krapulat antoivat tekosyyn sille miksi en voinut lähteä kävelylle tai salille. Toit tässä postauksessa kaiken sen esille mitä mäkin olen yrittänyt omille kavereilleni selittää. Taidankin jakaa tämän omalla naamakirja seinälläni, jos nuo nyt käsittäisivät vähän paremmin pointtini kun on fiksusti ja selkokielellä kirjoitettu mustaa valkoiselle 😀 Kiitos tästä! Ilman viinaakin voi olla hauskaa ja nauttia elämästä! Hyvää alkanutta viikkoa ihanainen<3

  • Hyvä, että löytyy kohtalotovereita! 🙂 Mun mielestä alkoholi laiskistaa ja baari-illan jälkeen on monta päivää vetämätön olo, kun elimistö yrittää parantua kokemastaan shokkitilasta. Mua ällöttää ajatus, kuinka alkoholi myrkyttää mun kehoa. 🙁

   Kiitos, hauskaa viikonloppua!! 🙂 <3

 4. Itse olen samoilla linjoilla tuon alkoholinkäytön suhteen, olen muutama vuosi sitten kuulunut alkoholin ongelmakäyttäjiin ja nyt olen jo reippaasti yli vuoden ollut ns. normaali kuluttaja. Join nuorempana 18-20 -vuotiaana hyvin paljon, sillä koin löytäväni hyväksyntää baareista. Näin jälkikäteen ajateltuna erittäin tyhmää, mutta ei sitä tuolloin tajunnut. Kaikki koulukaverit joi, kertoi kaikista bileistä jne jne oli kauheasti kaikenlaisia menoja isolla porukalla. Itse en ole koskaan kuulunut isoon kaveriporukkaan, mutta hieman kateellisena sitten ajattelin baareista löytyvän elämääni jotain ns. sisältöä. No siis onhan minulla edelleenkin hyviä tuttavia, joihin olen tutustunut baareissa ja koen baarien olevan ainakin joskus hyvä verkostoitumiskeino tällaiselle ei-niin-sosiaaliselle ihmiselle.

  Lisäksi en periaatteessa kadu niitä hukattuja euroja, kadonneita laukkuja ja tavaroita vaan itse asiassa olen kiitollinen että koin alkoholin karun puolen jo näin nuorena. Nykyään ei alkoholi maistu. Olen tyytyväinen, jos otan pari, mutta olen tuhonnut nuorempana maksani jo niin pahoin ettei isokaan määrä alkoholia nouse päähän (vaikka olenkin yli vuoden ajan juonut maltillisemmin), alkoholi rupeaa väsyttää ja vatsani on todella, todella kipeä, jos olen juonut jotakin. Aiemmin krapulaani kuului vain kamala väsymys ja pääkipu, mutta nykyään vatsa reagoi siihen hyvin herkästi. Olen siis omien kokemuksien kautta päättänyt olla juomatta juuri mitään ja olen jopa tyytyväinen, jos en ota sitä yhtä vapaapäiväsiideriä.

  Lisäksi minulla oli kieroutunut ajattelutapa, ettei baariin voi mennä vain parille. Sehän on sitten aivan sama juoko sen kaksi kotona vai ei ollenkaan. Alkoholi poistaa estot, niin selvinpäin baarissa oleminen tuntuu todella tympeältä ja näkee oikeasti sen yömaailman karun puolen sekä siitä katoaa saman tien se entinen hohto. Näkee juurikin miesten kourailevan naisia ja liian humalaisia ihmisiä. Se on hyvin avartavaa ja nykyään itse vältän suuria alkoholiannoksia baareissa käydessä, koska en halua näyttää sitä puolta itsestäni kun kaikki kontrolli katoaa.

  Noh tämä nyt ei suoranaisesti liittynyt tähän mitenkään, mutta olen hyvin samaa mieltä kanssasi 🙂

  • Toi kuulosta ihan mun kommentilta, koska ajattelen ihan samalla tavalla. Aloin käymään baareissa todella nuorena, joskus 14-vuotiaana, kun se oli niin jännittävää. Etsin jännitystä elämään ja baareissa tutustui uusiin ihmisiin, koska humalassa en ollut yhtä ujo, kuin normaalisti. Jaksoin käydä aina silloin tällöin baareissa noin 19-vuotiaaksi asti, kunnes kyllästyi sellaiseen menoon. En näe 26-vuotiaana enää mitään hienoa yökerhoelämässä, koska en näe sitä enää jännitävänä ja coolina, kuten nuorempana. Arvostan nykyään enemmänkin perheen kanssa vietettyä laatuaikaa tai leffailtoja tms. 🙂 Baarissa menee myös hirveästi rahaa ja mielummin käytän ne rahat vaikka lisäravinteisiin, salikorttiin jne. 🙂

 5. Tää postaus ei olisi voinut tulla parempaan ajankohtaan omasta näkökulmasta katsottuna. Olen aina ollut alkoholin käytön ystävä (valitettavasti) ja juominen on tullut aloitettua melko nuorella iällä. Etenkin näin sinkkuna se baari on tuntunut aina helpolta paikalta tavata uusia ihmisiä ja pitää hauskaa. Kuitenkin nyt viime aikoina olen alkanut huomata juotujen määrien olevan aina vain suurempia, muistikuvat joka kerta hieman hatarampia ja seuraavan päivän olo aiempaa kamalampi. Ja oliko siellä nyt loppujen lopuksi kuitenkaan NIIN hauskaa ? No ei ollut.

  Etenkin nyt elämäntapamuutokseen pyrkiessä ja tavoitteellisemmin treenatessa alkoholin vaikutuksen kropassa huomaa kyllä huomattavasti aiempaa paremmin: niin kroppa kuin mielikin tuntuu olevan ihan tukossa useamman päivän, toisinaan lähes koko viikon. Treenaaminen ei innosta samalla tavalla kuin alkoholittomina viikkoina, eikä kropasta saa yhtä paljon edes irti. Tuo 2 kg nesteitä tuli itselleni yllätyksenä, vaikka toki tiedän, että etenkin alkoholin muodossa juodut kalorit ovat niitä typerimpiä ja pilaavat muuten hyvää ja puhdasta ruokaa syödyn viikon. Olenkkin koko ajan valitellut, miksei paino lähde kunnolla laskuun, vaikka tuntuu, että on sen eteen tehnyt kaikkensa – alkoholin olen tiennyt osasyyksi asiaan, mutta en ole tiennyt/suostunut myöntämään kuinka suuri vaikutus todellisuudessa on.

  Viimeiset pari viikkoa ovat saaneet mut harkitsemaan alkoholista luopumista kokonaan ja tämäkin postaus vahvisti ajatusta entisestään. Alku tulee varmasti olemaan hankalaa ja etenkin omituista, mutta olen varma, että niin vaaka, mittanauha, kroppa kuin mielikin kiitävät pitkässä juoksussa (:

  • Toivottavasti kokeilet alkoholin jättämistä ainakin pariksi kuukaudeksi, niin huomaat varmasti merkittävän eron!! 🙂 Mulla ainakin keho keräsi todella helposti nestettä, kun join alkoholia. Vaikka en sortunut krapulamättöihin tms, pelkkä alkoholi hidasti painonpudotusta ja tietenkin vähensi liikuntamäärä niinä päivinä, kun join tai olin krapulassa! Tsemppiä, onnistut ihan varmasti tavoitteissasi!!!! 🙂

 6. Hyvä aihe! Oon itse samaa mieltä baarielämästä kuin sinä. Itse en käy yökerhoissa oikeastaan koskaan ( ehkä kerran tai kaksi vuodessa). Ja on muuten silmiä avaava kokemus käydä klubilla ilta selvinpäin… huhhuh 😀 ja meneehää baariin hirveästi rahaa, jos siellä juhlii parikin iltaa viikossa. Toki ihmisten pitää myös juhlia ja rentoutua välillä, mutta en ymmärrä miksi se pitää usein tehdä ilman minkäänlaista tietoisuutta omista tekemisistä..

  • On ihan hirvee myötähäpeä, kun seuraa kännisiä ihmisiä selvinpäin… Olen myös huomannut, että ihmiset, joiden kanssa viihdyin nimenomaan humalassa, olivat aika hölmöjä selvinpäin, enkä oikeastaan edes kestänyt heitä muuta, kuin humalassa. :/ Humalassa kaikki on hauskaa ja rakastetaan kaikkia, mutta alkoholi luokin vain illuusion…

 7. Hyvä postaus!! 🙂 Itsekään en käytä alkoholia ja olo on erittäin hyvä. 🙂 Tsemppiä sinun elämääsi!

 8. Kiinnostava kirjoitus! Itselläni on jotenkin huomaamatta yhä kovemman treenaamisen myötä käynyt niin, etten käytännössä juo enää alkoholia lainkaan. Joskus harvoin lasin viiniä. Syy on lähinnä seuraavan päivän pöhöttynyt olo vaikka olisi juonut vain vähän ja hyvän treenipäivän menetys.

  • Joo helposti juominen jää ihan luonnostaankin, jos noudattaa tietynlaista ruokavaliota ja treenirutiinia. Alkoholin käytölle ei myöskään tahdo enää löytyä aikaa, mikä on vaan hyvä asia!! 🙂

 9. En pidä itseäni absolutistina, mutta käyttökertani ovat harventuneet 1-2 kertaan vuodessa. En ole koskaan pitänyt minkään alkoholin mausta niin paljon, että mulla olisi tarvetta käydä ”yhdillä”. Syy siihen miksi aikaisemmin käytin alkoholia enemmän, oli kiva nousuhumala ja kännisekoilu. Se oli siis kivaa alaikäisenä ja hetken verran täysi-ikäistymisen jälkeen. Sitten siitäkin katosi se suurin viehätys. Musta on ihan turhaa ottaa edes sitä yhtä, jos maku ei miellytä. Vesi maistuu paljon paremmalle tai nautinnoksi juon mieluummin teetä tai syön vaikka karkkia.

  Kännisten seuraaminen selvinpäin nostattaa usein todella vahvan myötähäpeän pintaan. Tuota koen varsinkin kun näen vanhempia naisia julkisilla paikoilla sönkkäämässä kännissä tai jonottamassa jääkiekkopelissä vessaan hame nilkoissa!

  Suomessa on vielä toistaiseksi liian alkoholia ihannoiva kulttuuri, mutta jospa sekin suunta alkaisi hiljalleen muuttua. Olen ilokseni huomannut, että sieltä täältä alkaa tulla esille julkkiksia ja muita ”mielipidevaikuttajia” (kuten vaikka sinä), jotka eivät käytä alkoholia ja kertovat sen avoimesti. Ihan vähän aikaa sitten iloitsin, kun iltapäivälehti kertoi Rennestä ja Iidasta, jotka häipyy bileistä kun muut päihtyy ja menee aamulla reippaana lenkille kun toiset palailee baarista.

  En muista oikeastaan kertaakaan, että olisin darrassa aamulla iloinnut edellisen illan kännäämisen olleen hyvä valinta. Aina on ollut se pieni morkkis ja ”mä en enää koskaan”. Päivä menee maatessa ja miettiessä miksi oikein myrkytän itseni tähän tilaan. Bileistä autolla ajoissa pois lähteneenä taas muista nyt jo useamman kerran, kun olen aamulla hyvin levänneenä ja pirteänä todennut, että olipa hyvä idea olla selvin päin.

 10. Itelläkin viimesen parin vuoden aikana alkoholin käyttö vähentyny huomattavasti ja pari kk sitten se loppu kokonaan, koska treenaaminen ja tavotteet sillä saralla on sen verran korkeammalla pallilla. Surullista kyllä se tosiaan on monelle ystävälle kovempi pala, kuin itselle ja oonki huomannu jo ajautuvani hiukka kauemmas niistä keille se on se ongelma..en niinkään omasta toimestani vaan heidän toimestaan. Surettaa myös se, että joukossa on ihmisiä keiden luulin olevan niitä elämäni ykköstyyppejä, mutta näin se totuus paljastuu ja jyvät erotellaan akanoista. Mutta…itsellehän tätä tehdään ja oikeat ihmiset pysyy rinnalla tilanteessa, kuin tilanteessa. 🙂

  • Joo on surullista nähdä, kuinka kaverit alkavat välttelemään, kun ei enää olekaan yhtä innokas lähtemään baariin. 🙁 Mulla olikin ennen ne ns. baarikaverit ja sitten normaalit kaverit. En onneksi tarvitse elämääni sellaisia ihmisiä, jotka elävät epäterveellisesti ja joille hauskanpito tarkoittaa dokaamista! Hyvä me!! 🙂

 11. Juurikin noin! Itse olen pidemmän aikaa jo nauttinut alkoholia satunnaisesti ehkä sen 2-4 kertaa vuodessa, usein se jää sinne 2 kertaan ja silloinkin huomaan ottaneeni ehkä kaksi drinkkiä koko illan aikana ja mietin että miksi? En ole juonut limujakaan pitkiin aikoihin jotenka jo siiderien tai muiden drinkkien sokeripitoisuus etoo suorastaan, maku ei vain istu suuhun.. esanssi ja teollinen maku. Nöynöy..
  Se mikä eniten on ihmetyttänyt että aina alkoholin juomatta jättäminen aiheuttaa enemmän ihmetystä kuin se että sekoilisit miten sattuu missä sattuu ja oksentaisit taksiin. Viimeksi kun kyseltiin alkoholin juomisestani oli vastalause heti ”sä oot raskaana” johon vastasin joo olen varmaan ollu viimeset 5 vuotta sitten raskaana.
  Toisille taas tulee yllätyksenä baari illan jälkeen kun lähden autolla, ”MITÄ etkö sä oo juonu!?” Joo litran vettä ja lasin vissyä, kuinka niin? 😀 tänä vuonna ajattelin ihan koittaa olla juomatta tippaakaan, koska vaikka miten mietin, en löydä syytä edes sen yhden ottamiselle. En tuomitse niitä ketkä ottaa ottakoot, se ei vain ole se oma juttu.

  • En ymmärrä ihmisten vihamielisyyttä, jos on vesilinjalla liikkeellä. Ehkä he pelkäävät, että selvinpäin olevat tuomitsevat heidät ja arvostelevat kännisten toilailuja. Mun mielestä kaikilla, paitsi raskaana olevilla on oikeus mennä baariin. 🙂

 12. ”Oman näkymykseni mukaan yökerhomaailma on sinkuille, eikä se ole varattujen ihmisten paikka ” Eipä tuota enää osuvammin enää ilmaista… Ihanaa että sinun kaltaisiasi naisia on olemassa välillä meinaa usko loppua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta