Home sweet home

Moikka!
Terveisiä sohvalta, johon olen ollut linnoittautuneena peittojen ja tyynyjen kanssa viimeisen viikon ajan. Olen ollut jo kolme viikkoa flunssassa ja kaksi viikkoa treenaamatta, enkä edes muista milloin olisin viimeksi pitänyt noin pitkää taukoa liikunnasta! Flunssa ei ota parantuakseen, eikä ihmekkään, koska meillä on hyvin todennäköisesti hometta kotona. Tuskinpa mulla on pelkäämääni kilpirauhasen vajaatoiminta, vaan pitkään jatkuneet oudot oireet (voimakas väsymys, voimaton olo jne.) johtuvat varmaan homeesta. Olin kyllä aikaisemmin haistanut voimakkaan homeen hajun kellarissa (kaikki tavarat pilalla, nice) ja huoltomies joskus keväällä mainitsi, että kylpyhuoneen seinät on eristetty väärin, jonka vuoksi siellä on todennäköisesti kosteusvaurio. Ajattelematon kun olen, sivuutin nuo asiat, koska tämänhän piti olla muutenkin väliaikainen asunto. Nyt ei kuitenkaan paljon naurata, jos terveys on vaarantunut. Asia alkoi huolestuttamaan tosissaan viime viikonloppuna, kun siskoni oli meillä kylässä pari tuntia ja sen jälkeen tunsi olonsa poikkeuksellisen väsyneeksi ja tukkoiseksi. En ollut aiemmin osannut yhdistää oireitani homeeseen, koska luulin homeen aiheuttavan lähinnä astmaa tms. Olen tämän viikon googlettanut homeeseen liittyviä juttuja ja nyt on sellainen fiilis, että äkkiä täältä pois! Huoltomies jo ehti käydä arvioimassa tilannetta, mutta ei hän osannut sanoa asiaan juuri mitään. Seuraava askel on kosteusmittauksen tekeminen, mutta vaikka asunnossa tehtäisiinkin remonttia (epäilen suuresti), on muutto joka tapauksessa edessä remontin tai terveyden vuoksi. Olen käynyt joka päivä kurkkimassa Oikotiellä uusia kohteita, mutta edullisen ja hyväkuntoisen asunnon löytäminen Helsingistä on todella vaikeaa, oikeastaan sana edullinen kuulostaa jopa naurettavalta tässä asiayhteydessä!


Lukemisena uusin Fit ja Bruce Liptonin The Honeymoon Effect: The Science of Creating Heaven on Earth

Mä jatkan vielä lepäilyä ja toivottavasti parannun, jotta pääsen takaisin normaaliin arkirytmiin ja treenaamaan! Siihen asti jatkan Netflixin katsomista Nasun ja Minin kanssa. Tällä viikolla olen katsonut n. 40 jaksoa Pretty Little Liarsia.. vähän hävettää olla koukussa noin lapselliseen sarjaan. 😉 Huomenna täytyykin aloittaa joku uusi sarja Netflixissa, jännää! 😀 Pakko muuten sanoa, että elämä ilman liikuntaa on aika tylsää. Olen todella kiitollinen siitä, että flunssaa lukuunottamatta (ja homeoireilua) olen terve nuori nainen, joka saa nauttia liikunnasta ja viettää sen parissa vapaa-aikaa. Jos mulla ei olisi liikuntaharrastuksia, en tiedä mitä tekisin, tunnen jo nyt olevani hieman hukassa ilman treenaamista. Kiitos siis siitä, että olen terve!

Nämä kaksi karvaista lasta ovat aina seuranani. 🙂
pipari

11 vastausta artikkeliin “Home sweet home”

  1. Olin ite 4viikkoa kipeenä ja samat treenaamatta… Flunssa alkoi parantua vasta, kun sain antibiootit! Työpaikkalääkäri sanoi, että tänä syksynä on liikkeellä sitkeetä flunssaa, joka ei meinaa lähteä pois 🙁 Joten suosittelen lääkärissä käyntiä homemittausten ohella 😉 Onhan se homekin hyvä tsekata, kun sun pikkusisko sai teillä oireita…

    • Mä oon ollut viikon sairaslomalla ja oon käynyt terveyskeskuksessa sairaanhoitajan vastaanotolla. Kuulemma pitäisi mennä ohi itsestään. Mäkin kuulin, että nyt on paljon pitkäkestoisia flunssia, great… Kirjotan tätäkin ihan näpit jäässä. 🙁

  2. Voi ei!
    Mun on pakko nyt neuvoa, että jos ja kun tuo asunto missä nyt asustelet ei ole omasi, niin muuta niin nopeasti pois kuin mahdollista!!!
    Mulla on kokemusta kahdesta homeasunnosta ja menetin sm-tason juoksijana terveyteni ja varmasti ikuisesti tulen oireilemaan näiden altistumisieni johdosta.
    Väsymys, päänsärky, huimaus, ihottuma, tukkoisuus, kurkkukipu, pahoinvointi, alakuloisuus, äänen käheys, vuotava nenä, astmaoireet, ihon kutina, lihas- ja nivelkivut + treenin jälkeen palautumisen viivästyminen, rahalliset/taloudelliset menetykset… ja tässä nyt vain joitakin… listaa voisin jatkaa ja noista kaikista kertoa vielä yksityiskohtaisemmin!
    Netistä onneksi löytyy paljon tietoa, niitä kannattaa lukea ja sieltä saa hyviä ohjeita miten toimia!
    Monessa asiassa haluan ottaa rauhallisesti, inhoan ylireagointia ja yliherkkyyttä, mutta nämä kokemukset ovat laittaneet hiljaiseksi. Taistelin vastaan niin kauan, kunnes nilkkani eivät enää oienneet aamulenkille lähtiessä ja olisin lopulta vain nukkunut nukkunut nukkunut (vaikken enää saanut unta, se oli sellaista väsymyksen tunnetta äärettömällä levottomuudella).
    Ja voin sydämestäni sanoa, että harvassa ovat ne taloyhtiöt/isännöitsijät/huoltomiehet jotka osaavat tässä asiassa edetä ja korjata tilanteen… NIITÄ EI OLE.
    Sinä olet se, joka maksaa terveydellään. Älä siis odottele enää, ettei tule pahempaa.
    Arvosta omaa terveyttäsi, äläkä vähättele sitä, että olet kipeä ja epäilet kosteus- ja homevauriota. EI sellaista kukaan tyhjästä kuvittele! Kuka nyt haluaisi kuvitella omaan asuntoonsa ja KOTIINSA tuollaista!

    Me siis ei toimittu tarpeeksi nopeasti, ja jouduttiin terveyden menettämisen lisäksi heittämään paljon tavaraa pois, ja kaikki vaatteet sekä irtaimisto puhdistamaan.
    Silti monien ihmisten kokemusten, vaarallisten terveydellisten oireiden ja kertomusten jälkeen, tätä ei Suomessa oteta vakavasti. Ja niin monta kertaa sain kokea olevani ”hullu, luulosairas ja yliherkkä foobikko” noiden taistelujen keskellä. Minä, jolla ei ole ennen noita ollut yhtään allergiaa tai yliherkkyyttä, ja lisäksi olen aina ollut urheilullinen ja reipas.

    Saat kaiken sympatiani, ja painokkaasti neuvon sua nyt muuttamaan ja etsimään uuden kodin ettet menetä hyvinvoinnistasi enempää!
    Toivon kaikkea hyvää ja ennen kaikkea toivon, etteivät nuo sun oireet pahene!!
    Voimia!

    • Heippa!
      Kiitos kommentistasi, itki tuli sitä lukiessa. Kiitos rohkaisusta ja nyt tuntuu, etten ole tässä asiassa yksin tai luulosairas. Oon muutenkin nyt herkkänä, kun ärsyttää sairastelu ja nyt purkautu samalla stressi tästä asumistilanteesta. 🙁 Kyseessä on vuokra-asunto ja todella edullinen sellainen. Nyt kun olen katsonut tämän hetkistä vuokra-asuntojen hintatasoa pk-seudulla, ei paljon naurata opiskelijan tuloilla… Toisaalta terveyden täytyy mennä aina edelle! Ehkä uudessa kodissa pystyisin keskittymään koulutehtäviin, kun tällä hetkellä aina vaan nukuttaa kotona, eikä jaksa oikein keskittyä mihinkään (sama juttu miehellä). Yritän päästä muuttamaan vuodenvaihteessa, eli vajaa 2kk pitäisi vielä sinnitellä tässä…

      Ikävä kuulla, että sulla meni terveys noin pahasti. Itselläni on lähes samat oireet, mutta ei vielä onneksi astaman oireita. Toivottavasti säästyn isommilta sairauksilta ja pyrin nyt olemaan mahdollisimman paljon pois kotoa. Käy sääliksi kissat, jotka joutuvat olla koko ajan sisällä. :/

  3. ”Väsymys, päänsärky, huimaus, ihottuma, tukkoisuus, kurkkukipu, pahoinvointi, alakuloisuus, äänen käheys, vuotava nenä, astmaoireet, ihon kutina, lihas- ja nivelkivut + treenin jälkeen palautumisen viivästyminen, rahalliset/taloudelliset menetykset… ja tässä nyt vain joitakin… listaa voisin jatkaa ja noista kaikista kertoa vielä yksityiskohtaisemmin!”

    Sopivat myös masennukseen ja ylikuntoon jotka ovat paljon todennäköisempiä kuin home.

    • Oireet alkoivat vasta tässä asunnossa. Alakerran asunnossa tehty kuivausta, mutta ei ole kerrottu virallista syytä miksi… Hometta varmasti. Ylikunto on myös mahdollinen syy, mutta jos vieras saa parin tunnin vierailun jälkeen oireita, niin ei home ainakaan paranna tilannettani.

      Lol mikä sähköpostiosoite…

    • Miehelle…
      Pakko kommentoida vielä 😉
      Kyllä ylikunto ja masennus on tuossa aivan toissijainen juttu… Tokihan se tietenkin masentaa jos ei pääse liikkumaan 😉
      Mutta saat sanoa noin sitten kun joku väittää olevansa allerginen kanamunalle tai vaikka kissalle/koiralle… Oot vaan masentunut tai ylikunnossa 🙂 eiköhän urheilija tunne kroppaansa sen verran et tiedostaa tilanteen olevan muuta kuin nuo…

      Ja vielä Piparille,
      Toivoa on, sillä oireet kyllä helpottaa hyvin sitten kun pääsee altistuksesta pois! Eli kyllä sen silloin huomaa että mistä kiikasti 🙂
      Pysy lujana, oireet tosiaan voi olla niin monimuotoisia, sen takia syyn selviäminen usein kestääkin! Urheilijalle kun on niin helppo sanoa et oot ylikunnossa…
      P.s. Hyvä testi on se, jos pääset muutamaksi viikoksi jonnekin nyt ja katsot helpottuuko olotila kun olet asunnosta pois!

  4. Mulla on noita ihan samoja oireita, tosin oon epäilly anemiaakin väsymyksen syyksi kun aijemminkin ollut… Mun silmin kylppärissä kyllä näyttää olevan hometta, että mielelläni tästä muuttasin…

    • Oireet sopivat moneen ongelmaan, joten ehkä sun kannatais varmistaa lääkäritä anemia ja hankkia esimerkiksi rautatabletteja tai muuttaa ruokavaliota? Ikävää, jos johtuu homeesta. 🙁 Meillä kylppärissä mustia pilkkuja laatoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta