Käyttämäni vitamiinilisät

Olen ollut flunssainen viimeisen viikon ja tuntuu, että yskä on vain pahentunut. Flunssan vuoksi aion lepäillä tämän viikon ja itseasiassa lepoviikko tulikin juuri sopivaan kohtaan, koska takana on jo neljä treeniviikkoa (joka viides viikko on lepoviikko/kevytviikko). Muistan, että entinen valmentajani suositteli minulle aikoinaan juomaan seitsemän litraa vettä päivässä flunssan aikana, koska se parantaa keuhkojen värekarvatoimintaa ja sitä kautta irroittaa liman keuhkoista. Lisäksi hän suositteli lisäämään kasvisten ja marjojen määrää sekä ottamaan c-vitamiinia 6x 500mg/pvä ja glutamiinia 6x3g/pvä. Ihan noin paljon en ole c-vitamiinia tai glutamiinia ottanut, mutta lisännyt kyllä, joten toivottavasti näillä nikseillä parannun pian. Ajattelin myös käydä ostamassa inkivääriä ja valkosipulia, jotka ovat luonnon omia flunssan karkottajia. 😉 Tulen todella harvoin kipeäksi, mutta syynä sairasteluun on varmasti makuuhuoneen ikkunat, jotka vetävät pahasti, joten toivottavasti ne saadaan pian fiksattua.

Olen pescovegetaristi, eli en syö lihaa ja kuntoprojektin vuoksi noudatan välillä tiukkaa ja ehkä liian yksipuolista ruokavaliota, joten ravintolisät ovat etenkin minulle tärkeitä. Vitamiinien lisäksi käytän treenien tukena lisäravinteita, mutta niistä kerron myöhemmin erillisessä postauksessa. Tässä onkin aikamoinen ravintolisiä, joita käytän; monivitamiini, d-vitamiini, omega 3, magnesium, sinkki, vihreä tee, c-vitamiini (kausittain) ja B-vitamiini (kausittain). Monien tutkimusten mukaan jatkuva ravintolisien käyttö on turvallista, kun taas joidenkin tutkimusten pohjalta suositellaan käyttämään ravintolisiä ainoastaan kausittain elimistön liikarasituksen vuoksi.  Monet diettaajat käyttävät lisäksi kromia, mutta yhden 3kk kokeilujakson aikana en huomannut minkäänlaisia vaikutuksia, joten sen jälkeen en ole sitä viitsinyt ostaa.

Monivitamiinivalmiste
Käytän monivitamiinivalmistetta päivittäin, jotta saan turvattua välttämättömien vitamiinien ja hivenaineiden saannin.Monivitamiinitabletit sisältävät liian vähän esimerkiksi d-vitamiinia , jonka vuoksi käytän lisäksi 50 mikrogrammaa d-vitamiinia.

C-vitamiini (käytän kausittain)
C-vitamiinia saa luonnostaan hedelmistä, marjoista ja kasviksista (esim. paprika on c-vitamiinipommi). C-vitamiini on immuunijärjestelmän toiminnan kannalta tärkeimpiä vitamiineja. Urheilijalle reilusta c-vitaminsaannista voi olla höytyä, koska se vähentää oksidatiivista stressiä, lihassoluvaurioita sekä lihaskipeyttä. Entinen valmentajani suositteli minulle ennen ja jälkeen treenin 500mg c-vitamiinia. Kuitenkin monien tutkimusten mukaan liiallinen c-vitamiininsaanti saattaa pitkällä aikavälillä aiheuttaa virtsakiviä, joten jokaisen kannattaa miettiä tarkkaan omaa c-vitamiinin tarvetta.

D-vitamiini
D-vitamiinia käytän vuoden ympäri 50-100 mikrogrammaa/päivä. Riittävästä annoksesta kiistellään jatkuvasti, mutta viime vuosina on tultu siihen tulokseen, että suomalaiset tarvitsevat vähintään 10 mikrogrammaa päivittäin ja suositeltu maksimiannos on 50 mikrogrammaa. Kuitenkin monien lääkärien mukaan suositeltu vähimmäisannos suojaa ihmistä ainoastaan riisitaudilta, eri se on aivan liian vähäinen. Sopiva annostus on kuitenkin monen asian summa ja esimerkiksi paljon matkustavat (ja aurinkoa saavat) tarvitsevat pienemmän annoksen d-vitamiinia. D-vitamiini edistää luukudoksen muodostumista ja liian vähäinen d-vitamiinin saanti saattaa urheilijoilla suurentaa rasitusmurtumien riskiä. Lisäksi d-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa masennusta sekä alakuloa ja olen tämän itse kokenut, kun en jossain vaiheessa käyttänyt tarpeeksi korkeaa d-vitamiinilisää.

Sinkki
Sinkkiä saa luonnostaan mm. kananmunista, maitotuotteista ja lihasta. Sinkki vaikuttaa kasvua sääteleviin entsyymeihin, hormooneihin ja energia-aineenvaihduntaan sekä auttaa ylläpitämään vastustuskykyä. Sinkin tarve nousee fyysisen rasituksen myötäw ja vaikutukset näkyvät parheiten ihossa ja hiuksissa.

Magnesium
Magnesiumia saa luonnostaan täysjyväviljasta, kasviksista ja lihasta. Magnesium on tärkeä hivenaine, joka vaikuttaa moniin elintoimintoihin. Magnesium auttaa kehoa pilkkomaan, sulattamaan ja käyttämään hyväksi proteiineja, rasvaa ja sokereita. Lisäksi magnesium auttaa ennaltaehkäisemään lihaskramppeja, rentouttaa rasittuneita lihaksia, auttaa vähentämään väsymystä sekä vaikuttaa sydämen hyvinvointiin.

Omega 3 -kalaöljyvalmiste
”Hyviä” ja ”pehmeitä” omega 3 -rasvahappoja saa mm. kalasta ja kasviöljystä. Omega 3 -rasvahapoilla on monia terveydelle tärkeitä vaikutuksia, kuten rasvan palamisen tehostaminen, masennuksen sekä väsymyksen ehkäiseminen, verenpaineen alentaminen, nivelkipujen lievittäminen, tulehduksien vähentäminen, solujen suojaaminen sekä tekee ihosta kimmoisamman. Syön kalaa muutamana päivänä viikossa ja käytän oliiviöljyä päivittäin, mutta turvatakseni tarvittavan rasvahappojen määrän syön päivittäin kaksi kapselia omega 3 -kalaöljyvalmistetta.

B-vitamiini (käytän kausittain)
B-vitamiineja saa mm. täysjyväviljatuotteista ja lihasta.Useimmat B-ryhmään luetuista vitamiineista osallistuvat energiaravintoaineiden hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. B-vitamiinilisää käytän aina kausittain, jos huomaan tuntevani voimakasta väsymystä tai olen noudattanut tiukempaa ruokavaliota.

Vihreä tee
Vihreä tee on todellinen terveyspommi, koska se sisältää runsaaasti antioksidantteja, teaniinia, flavonoideja, katekiineja sekä c-, b-, ja e-vitamiineja. Katekiinit parantavat mm. insuliiniherkkyyttä, alentavat kolestorolia, auttavat suojaamaan syövältä, tappavat bakteereja ja edistävät tehokkaasti rasvan palamista. Vihreää teetä tulee juoda vähintään viisi kuppia saadakseen halutut terveysvaikutukset, joten vihreä tee -uute on hyvä vaihtoehto. Itse juon vihreää teetä päivittäin muutaman kupin ja otan kapseleita silloin tällöin. Vihreä tee sopii erityisesti painonpudottajille ja on hyvä vaihtoehto kahville, koska se sisältää kofeiinia.

Mitä ravintolisiä te käytätte?

pipari

3 vastausta artikkeliin “Käyttämäni vitamiinilisät”

 1. Pipru, suosittelen sinulle aloe vera -juomaa, joka parantaa mm. ravintoaineiden imeytymistä suolistosta ja suoliston limakalvoja vahvistamalla parantaa myös vastustuskykyä. Tämä tuote on ollut itselläni käytössä melkein 2 vuotta ja perusflunssia kyllä tulee, mutta aiempaa nopeammin menee ohi. Ja kuntoilijana perehdypä myös arginiiniin.

  • Kiitoa vinkistä, täytyy kokeilla tuota aloe vera -juomaa. 🙂 Argininiini on mulle tuttu, mutta en koe sitä itselleni tarpeelliseksi.

 2. vitamiinit eivät torju flunssaa, flunssa tulee väsymyksestä, vilustumisesta, unentarpeesta johtuen heikko kunto, jos se on kehossa piilevänä, moni kantaa sitä ja sairastuu kun tekee jonkin virheen, pukeutumisessa. Flunssaan ei ole lääkettä, on 2-15 pv flunssia, joten älä luule että paransit jos paranet 5 päivässä, se oli 5 pv flunssa.
  jos syöt jotain niin seleeni on tärkeä, sitä ei ole suomen maaperässä.
  jos alkaa syöään vitamiineja, kehon oma järjestelmä lamaantuu, jo vuodessa, eli niitä pitää syödä kapseleista koko loppuelämä

  vitamiineista yleensä, mistä luulet nyt 97v isoäitini saanen vitamiinit, perunaa ja vehnäjauhoja ja maitoa syötiiin koko talvikausi. Jouluna sai viimeiset porkkanat ja kerran kuukaudessa lantunpalan, ei paljoa muuta 35v ikään mennessä. Munat ja lihat myivät kn oli suuri maatila vellalal ostettu. velka maksettii ja ostetiin jo 1952 uusi auto vw kupla ja 1962 Cervoletti, tietysti uutena
  ——– nykyään syö täysmaitoa ja siihen puolilitraa kermaa ja hieman vehnäjauhoja siitä velli, vatsa ei muuta kestä ja ylikypsennettyjä porkkanoita., ei lääkitystä
  Terveyden salaisuus, olla koko elämä hieman laiha, liikasyöminen pahinta, isoisä kuoli 95v käveli vielä terveenä 2 v ennen, kaatui ja kuoli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta