Mikä ihmeen quorn?

Heippa!
Muistan maistaneeni ensimmäisen kerran quornia kolme vuotta sitten Tukholman risteilyllä ja ystäväni kertoi quornin olevan todella suosittua esimerkiksi Britanniassa. Jostain syystä tämä mystinen quorn on rantautunut Suomeen vasta lähiaikoina ja halusin tietenkin heti kokeilla miltä se maistuu parin vuoden tauon jälkeen. Quornia saa tällä hetkellä K-Kaupoista ja tuotteet löytyvät pakastealtaasta.

Mitä tämä mystinen quorn siis on?

Wikipediasta kopioitua:
”Quorn on tuotemerkki, joka on lihan korvikkeeksi tarkoitettu Fusarium veneratum-punahomeesta tuotettu proteiinivalmiste mykoproteiini. Sen keksijä on tohtori Gerald Solomon.
Valmistusprosessissa sienen ravintona on tärkkelys. Kilosta tärkkelystä saadaan 136 g valkuaista, kun kananrehuna kilosta tärkkelystä saadaan 49 valkuaista ja naudalle tai lampaalle annettuna 13 g valkuaista. Siihen lisätään sideaineeksi munanvalkuaista, joten se ei käy vegaaneille. Quornin on epäilty aiheuttavan voimakkaita allergisia reaktioita, joista on kertonut verkkosivuillaan yhdysvaltalainen tutkimuslaitos CSPI (Center for Science in the Public Interest).[1] Quornista valmistettuja tuotteita on ollut Suomessa myynnissä syksystä 2012 lähtien. Sen kilpailijana pidetään soijapavusta valmistettua TVP:tä (texturized vegetable protein).”

Kokeilin quornia rouheen muodossa (pussi maksoi vajaa 5 euroa) ja lisäsin siihen valmiin pastakastikkeen ja täysjyväohra. Quornin maku muistutti hyvin paljon soijarouhetta, joten se oli ihan ok, vaikka odotinkin sen maistuvan kanalta. Alkuun ajattelin, että onpas kiva saada Suomeen vaihtoehto soijalle, mutta sitten, kun googletin miten quornia valmisetetaan, en ole enää lainkaan vakuuttunut! Kyseessähän on todella pitkälti prosessoitu tuote, eikä mikään maasta kasvaneesta sienestä valmistettu tuote, kuten aikaisemmin luulin. Vaikka minua houkuttelisikin maistaa esimerkiksi quornnugetteja, en usko, että tulen käyttämään näitä tuotteita jatkossa, maistuivat ne kuinka hyvältä tahansa.   Kuinka terveellinen tuote voi olla, jos se on valmistettu punahomeesta?

Ovatko muut kokeilleet quornia? Mielipiteitä?

Ps. Oli hienoa huomata Iltalehden juttu naisten fitnessinnostuksesta. 🙂 Lisää kannustusta terveellisiin elämäntapoihin ja unohdetaan ikuinen laihuuden ihannointi! Juttuun pääset tästä.

pipari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta