Kasvispiirakka ja tunnesyömistä

Moikka!
Tällä viikolla halusin tehdä kasvispiirakan tarjottavaksi vieraalleni ja löysin Kinuskikissan blogista herkulliselta tuntuvan reseptin. Muokkasin hieman reseptiä ja piirakka oli hyvää, mutta olisi kaivannut runsaammin mausteita. Ensi kerralla täytyy muistaa lisätä enemmän mausteita ja voisin lisätä myös esimerkiksi parsakaalia, maissia jne. Kyseessä ei muuten ole mikään kevyt piirakka, koska en näe järkeä tehdä jotain kevytversioita. Jos kerran syödään piirakkaa, niin syödään kunnon piirakkaa! 😀

 
Pohja:
200 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl vettä

Täyte:
1 sipuli
1 paprika
12 kirsikkatomaattia

oliiveja
150 g ruohosipulituorejuustoa
¾ dl ruokakermaa
 2munaa
3 tl vehnäjauhoja
3 dl juustoraastetta (esim. emmental)
mustapippuria
paljon yrttimausteita, esim. pizzamaustetta, kirveliä, oreganoa
ripaus chilijauhetta
ripaus aromisuolaa
 

Yhdistä nyppien margariini ja jauhot. Lisää vesi. Painele taikina kevyesti vuoan pohjalle ja reunoille. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 min.
Hienonna sipuli ja pilko paprika pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia pannulla pienessä määrässä rasvaa tai vettä. Viipaloi kirsikkatomaatit 3-4 osaan. Sekoita tuorejuusto ja kerma. Saat ne keskenään parhaiten sekaisin lisäämällä kermaa pienissä erissä tuorejuustoon. Lisää joukkoon kananmunat, jauhot, juustoraaste, mausteet, tomaatit ja sipuli-paprikaseos.
Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä 200 asteessa 20-25 min, kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Mulla meni pikkasen yli herkuttelu keskiviikkona… 🙁 Olin koko marraskuun onnistuneesti herkkulakossa, mutta 1.12 herkuttelin suklaalla, oliivileivällä, pipareilla jne, mutta sen jälkeen päätin jatkaa herkkulakkoa jouluun asti ja pitää ruokavalion mahdollisimman puhtaana. En kuitenkaan viitsinyt keskiviikkona olla maistamatta itseleivottua piirakkaa ja pipareita lakosta huolimatta, mutta se olikin sitten menoa ja pipareita meni varmaan 15 ja puolet piirakasta. 😀 Lisäksi söin geishaa ja jäätelöä, eli sellainen tankkauspäivä oli. Kyseessä oli kuitenkin selvää tunnesyömistä, sillä olin todella stressaantunut yhdestä koulutehtävästä ja söin lähinnä ärtymykseen ja stressiin. Olipa mielenkiintoista taas huomata, että syöminen voi edelleen lähteä lapasesta ja turvaudun vieläkin tunnesyömiseen. Olo oli aivan järkyttävä herkuttelun jälkeen, mahaan koski hirveästi, enkä tiennyt miten päin olisin ollut. Jatkoin tuosta huonosta olosta huolimatta syömistä, sairas kun näköjään olen. Tulipa mieleen se pullero-Pipari, joka lohdutti itseään ruoalla ja itki itsensä uneen. 🙁 Olen tavallaan iloinen, että koin taas tuon huonon olon, koska sain muistutuksen, että terveellinen ruokavalio ja liikunta vaan tuntuu paremmalta ja parantaa elämänlaatua! Puhdas ruoka ei aiheuta mahakipuja ja ylläpitää vireystasoa jne.

Perjantaina oli tuttuun tapaan punnituspäivä ja olin järkyttynyt, kun vaaka näytti +1,5kg keskiviikon herkuttelun vuoksi, vaikka torstaina kävin jumppaamassa ja söin todella terveellisesti ja kevyesti. Luulisi, että tilanne olisi jo nollaantunut ja paino pysynyt samana, mutta kroppani taitaa olla mestari keräämään nestettä. Tavallaan on ihan sama mitä vaaka näyttää, mutta kyllä se silti ärsyttää jos yhden päivän herkuttelu on +1,5kg. Totesin, että minun on parempi pysyä mahdollisimman kaukana herkuista, koska en vielä osaa hallita syömisiäni. Jos haluan kuntoon kesäksi, ei kuntoprojektini kestä överiherkuttelua. Olen kohta vetänyt tätä kuntoprojektia kaksi vuotta ja on se kumma, jos en ensi kesänä ole saanut itseäni bikinikuntoon. Tahti ei todellakaan ole ollut liian nopea ja kohta ei enää selitykset auta!! Joulun syömisistä en alunperin halunnut tinkiä, mutta nyt täytyy laatia uusi sotasuunnitelma. Tällä hetkellä suunnitelma on se, että jouluaattona syön niin paljon kuin haluan ilman huonoa omatuntoa, mutta joulupäivänä menen lenkille/salilla ja syön mahdollisimman kevyesti, eli toisinsanoen yritän nollata edellisen päivän herkuttelun. Tapaninpäivänä annan itselleni luvan taas herkutella kohtuudella ja silloin menen myös spinnailemaan. Vedän kuitenkin joulupyhät fiilispohjalta, kuitenkin muistaen, etten halua hirveää takapakkia projektissani ja pöhötystä. Bikinkuntohaaveet jyskyttävät varmasti takaraivossa, mutta siitäkään ei saa stressata liikaa!

pipari

6 vastausta artikkeliin “Kasvispiirakka ja tunnesyömistä”

 1. Voi ei, ethän oo liian ankara itsellesi? 🙁
  Mä olen aina joskus kokeillut noita herkkulakkoja lähinnä sillä seurauksella, että himo on kasvanut niin suureksi, että lopulta olen lampsinut kauppaan ja ostanut sen megasäkin karkkia. Eli EI TOIMI. Jos kieltää itseltään jotain, voi olla varma, että kiusausta syntyy.

  Mun mielestä on paras sallia itselleen muutaman kerran, tai kerran viikossa se herkkupäivä, jolloin voi ostaa jotain herkkua mitä tekee mieli. Vaikka sitten se karkkipussi tai sipsejä tms. Mutta nämä nyt varmaan on asioita, jotka tiedätkin ja kaikillahan ei toimi kaikki konstit.

  Tsemppiii ja älä oo liian ankara, joulukin on kerran vuodessa! 🙂

  • Mulla ei toimi sellanen, että syön muutaman karkin, koska kun pääsen makuun, haluan syödä koko karkkipussin JA jätskiä, keksiä jne. Mulla toimii siis paremmin nollatoleranssi ja sellanen kaikki tai ei mitään -meininki. Sitten kun herkutellaan, niin herkutellaan kunnolla. Toivottavasti joskus pääsen sellaiseen tilanteeseen, että pystyn päivittäin syömään pienen herkun (esim. suklaapatukka, pikkupulla) kahvin kanssa ilman, että se haittaisi minua henkisesti tai fyysisesti. 🙂 Mulla on niin paljon tunnepuolen ongelmia syömisten suhteen, jonka vuoksi yritän nyt pitää ruokavalion mahd. simppelinä ja polttoaineena.

   Kiitos tsempistä. 🙂

  • Hei Piprunen,

   Ja ihanaa joulua! 🙂 Välillä herkuttelu tekee ihan hyvää kropallesi ja nimenomaan aineenvaihdunnallesi. Vaikka puntarisi näyttikin herkuttelun jälkeen +1,5kg niin parin viikon päästä se taas näyttää paljon vähemmän. Välillä kroppa kaipaa pientä shokkia ruokailun ja liikunnan suhteen, että se pystyy taas vastaamaan sille annettuihin ”käskyihin” eli kasvattamaan lihasta ja vähentämään rasvanmäärää kehossa. Herkuttelut silloin tällöin on siis ihan ok, mutta senhän kyllä tiedät itsekkin. Tuntuu varmaan välillä inhottavalta kun kaikki haluavat neuvoa Sinua tämän projektin suhteen, mutta kaikki haluavat varmasti vain, että pääset päämäärääsi.

   Välillä kun luen postauksia tuntuu, kuin lukisin omia ajatuksiani parin vuoden takaa. Painin nimittäin ihan samojen asioiden kanssa silloin. Vasta sitten, kun opin rakastamaan itseäni sellaisen pullukkana kuin olin rupesin laihtumaan, syömään normaalisti ja pitämään kaikesta liikunnasta. Kun siis päästin kaikista paineista irti pystyin ja olin tyytyväinen itseeni pääsin niihin tavoitteisiin mihin olin aina halunnutkin päästä. Toki tämä kaikki vaatii edelleen työtä ja opettelua. Välillä kiloja tulee lisää ja välillä niitä lähtee, mutta olen kuitenkin todella tyytyväinen iteseeni. Toivottavasti Sinäkin tulet olemaan 🙂 Todella paljon tsemppiä tulevaan kevääseen ja erityisesti rantakuntoon pääsemiseen. Se ei Sinulla ole todellakaan enää mitenkään kaukana! 🙂 <3

 2. Oohhoh, 1,5kg on kyllä tosi paljon. Oletko varma, ettei esimerkiksi kiertosi ollut sellaisessa vaiheessa, että kropassa olisi nestettä jo valmiiksi? Noh, huolimatta siitä, nauti joulunpyhistä. Hyvää joulua!

 3. Älä ole liian ankara itsellesi! 🙂 olet kuitenkin päässy ihan älyttömän hyvään kuntoon. Tiedän enemmän kuin hyvin omasta kokemuksesta kuinka sille peilikuvalle sokeutuu! Näytät oikeasti hyvävältä! Muista myös se, että monilla naisilla (myös minulla) vaa`an numero voi heitellä samankin päivän aikana melkoisesti. Jokainen meistä kun kerää nesteitä yms. yksilöllisesti.

  Mukavaa Joulua sinulle!

  Milja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta