Big is beautiful?

Koska olen itse ollut aikaisemmin lihava, koen, että minulla on ”oikeus” avata keskustelua tästä aiheesta.

Isoille naisille (koko 44->) tehdään nykyään helpoksi saada muodikkaita ja kauniita vaatteita, koska moni valmistaja on laajentanut kokovalikoimaansa ja nettikaupoista on saatavilla erikoismallistoja isoille naisille. Kaikki saavat pukeutua kuten haluavat, enkä nyt tule väittämään, että lihavien naisten (tai miesten) pitäisi kulkea pelkissä teltoissa. Minulla on kuitenkin palava halu esittää kantani siitä, että mielestäni on huolestuttavaa, että pidetään ihan ok:na, että nuori nainen tarvitsee koon 46-50 vaatteita. En koe kovin järkevänä kannustaa lihavuutta valmistamalla isoille ihmisille trendivaatteita. Voiko sellainen ihminen oikeasti olla TERVE? Minulla on paljon myös ristiriitaisis ajatuksia, koska olen vahvasti sitä mieltä, että kaikilla on oikeus tyyliin. Tyyli ei kuitenkaan koskaan saisi tulla terveyden edelle.

Vaikka saattaa tuntea olonsa ”terveeksi”, pitkällä aikavälillä ylipaino on elimistöä kuormittavaa. Ylipainoisen ihmisen keho on jatkuvassa tulehdustilassa, se ei ole normaalia! (Nopeasti mainitakseni merkittävän ylipainon haittoja: nivelien kuormitus, aineenvaihduntahäiriöt, kohonnut verenpaine, hengitystieongelmat, sydän- ja verisuonitaudit yms). Ihmisten kannattaisi muutenkin ajatella minkälaisia vaikutuksia joillakin haitallisilla asioilla (esim. tupakka, alkoholi, solarium) on pitkällä tähtäimellä, vaikka olo tuntuisikin nyt hyvältä. Ottakaa itsestänne vastuu ja ajatelkaa parastanne! ARVOSTAKAA KEHOANNE, SE ON AINOA KEHO, JONKA TÄSSÄ ELÄMÄSSÄ SAATTE!

Ihmisellä on vapaus olla sellainen kuin haluaa ja en todellakaan väitä, että kaikkien pitäisi olla samanlaisessa kunnossa kuin maailmantähdet. Minua kuitenkin harmittaa sellaisten ihmisten puolesta, jotka eivät oikeasti ymmärrä mitä tekevät keholleen saatika mielelleen. 🙁 Kaikista eniten minua harmittaa kaltaisteni nuorten naisten puolesta, jotka katsovat normaalipainoisia naisia ja toivovat jonain päivänä olevansa sellaisia terveen ja iloisen näköisiä. Olin juuri sellainen. 🙁 En kuitenkaan alistunut kohtalooni, vaan valitsin terveellisen elämän ja ”pelastin” itseni! Olin ylipainoisena sellainen ihminen, joka liikkui kausittain hyvin paljonkin ja koin itseni terveeksi. Voin kuitenkin jälkeenpäin sanoa, että olin kaukana terveestä ja en ollut etenkään henkisesti terve!

Muistan ”isoimpina aikoinani” ajattelleeni, että voi kunpa mahtuisin trendikkäisiin pillifarkkuihin tai voi kun voisin käyttää istuvia trikoopaitoja (nk. ”makkarapaitoja”). Kova halu pukeutua nätimmin oli yksi tekijöistä, jotka vaikuttivat painonpudotukseeni. Mielestäni olisi hyvä porkkana laihtumiselle jos kauniita vaatteita ei olisi saatavilla. Tiedän, että tämä kuulostaa aika rajulta, mutta tämän kaiken takana on oikeasti postiivinen ajatus! En koskaan ostanut isojen naisten vaatteita, koska en halunnut koskaan alistua ajatukselle, että olen lihava ja ISO nainen. En halua olla ilkeä ja sanoa, että merkittävästi ylipainoisilla ei olisi oikeutta käyttää kauniita tai tyylikkäitä vaatteita. Koen mielessäni kovaa ristiriitaa tässä asiassa. Mielestäni kuitenkin ainoa ja järkevä ratkaisu on tavoitella normaali vaatekokoa  (noin 36-42?). En vain näe järkeä ylläpitää ylipainoa ostamalla jatkuvasti isoja vaatteita. Itse ostin aikoinani muutaman tavoitevaatteen ja tein kovasti töitä, että lopulta mahduin niihin!

Mielestäni on täysin vääristynyttä, että selkeää ylipainoa pidetään hyvänä asiana ja siitä pitäisi olla ylpeä. Minun mielestäni ei koskaan pitäisi olla ylpeä siitä, ettei arvosta kehoaan! Oli sitten kyse liiallisesta laihuudesta tai liiallisesta ylipainosta, on se joka tapauksessa stressaavaa ja kuormittavaa kehollesi. Naisten tulee arvostaa itseään ja pitää itseään kauniina, siihen en todellakaan sano vastaan. Minua kuitenkin sapettaa sellainen big is beautiful -ajattelutapa, kun sairaalloinen lihavuus on kaukana terveestä. Mielestäni terve ihminen on kaunis! Lihava ihminen tekee itse itsensä sairaaksi (ellei hänellä ole oikeaa sairautta lihavuuden takia)! Voin vain kuvitella kuinka jotain oikeasti sairasta ihmistä harmittaa, että ihmiset, joilla olisi mahdollisuudet ja edellytykset olla terveitä suostuvat olemaan sairaita olemalla ylipainoisia! Lievästi ylipainoinen voi olla hyvinkin kaunis ja myös terve, puhunkin tässä postauksessa merkittävästi ylipainoisista henkilöistä.

Ylipainon takana voi toki olla esimerkiksi jokin henkinen sairaus ja silloin kannattaisi kääntyä ammattilaisen apuun. Koskaan ei pidä hävetä pyytää apua esimerkiksi lähimmäisiltä tai ammattilaisilta! En siis väitä, että kaikki ylipainoiset ihmiset haluavat tietoisesti olla ylipainoisia, mutta tiedän liian monia, jotka ovat välinpitämättömiä itseään ja terveyttään kohtaan ja heillä ei ole mitään sairauksia ylipainon takia.

Tiedän, että tällainen postaus voi herättää negatiivisia ajatuksia lukijoissa, mutta tämä postaus on kaikkea muuta kuin negatiivinen. Koko blogini sanoma on jo pitkään ollut VALITSE HYVÄ OLO, POSITIIVISUUS JA TERVEYS. Tiedän millaista on olla ylipainoinen, enkä toivo kenellekkään elämää ylipainoisena ja mielelläni tsemppaan kaikkia ylipainoisia, jotka tarvitsevat apua painonpudotuksessa. I’ve been there! Eri asia jos postauksen kirjottaisi henkilö, joka ei olisi koskaan kamppaillut painonsa kanssa tai joutunut kohtaamaan ongelmia esimerkiksi pukeutumisessa. En halua missään nimessä pahoittaa kenenkään mieltä tai pidä ketään muuta alempiarvoisempana tms, haluan ainoastaan herättää ajatuksia ja tunteita tästä asiasta. Mielestäni on tärkeää, että selvästä ylipainosta puhutaan sairautena, eikä vain hyssytellä!

Oma kauneusihanteeni on terve, normaalipainoinen ja muodokas nainen, jonka rasvaprosentti ei ole liian alhainen. Esimerkiksi Christina Hendricks ja Scarlett Johansson ovat upean näköisiä naisia, jotka eivät peittele muotojaan tai havittele liian hoikkaa (=epäterveellistä) olemusta. Mutta omalla kauneusihanteellani ei oikeastaan ole mitään tekemistä koko aiheen kanssa, sillä pointtina on se, että toivoisin kaikille ihmisille TERVEYTTÄ! Ihan sama miltä ihminen näyttää, kunhan hän on henkisesti ja fyysisesti terve. Se on minun ultimate kauneusihanne, henkisesti ja fyysisesti terve ihminen!

Iso nainen voi helposti olla kasvoista kaunis, mutta mielestäni lihava vartalo ei voi olla kaunis, koska tiedän sellaisen vartalon olevan sairas. Jennifer Hudson on hyvä esimerkki henkilöstä, joka lihavanakin oli kasvoista hyvin kaunis. Hän on kuitenkin itse lukuisissa haastatteluissa myöntänyt, ettei tuntenut itseään kauniiksi tai terveeksi. Onneksi hän sai selätettyä monta kymmentä vuotta kestäneen ylipainon ja elää ilmeisesti terveellistä elämää nykyään ja näyttää terveeltä, säteilevältä ja hyvältä!

Jos luit tämän postauksen ja olet oikeasti terve, normaalipainoinen (tai vain lievästi ylipainoinen) ja vaikka kokoa 44, olet poikkeus, et sääntö. En siis tarkoita, että automaattisesti kaikki isokokoiset olisivat sairaita, mutta on erittäin todennäköistä, että jos käytät kokoa 44 (tai XXL), vyötärösi on reippaasti yli suosituksen eli 80cm.

Mielestäni healthy is beautiful.

pipari

25 vastausta artikkeliin “Big is beautiful?”

 1. Muutama pointti joilla todistan osan väitteistäsi vääriksi:
  . Kävin kehonkoostumusmittauksessa aloittaessani laihduttamaan, olin 15kg ylipainoinen ja tulokseni mukaan minulla oli enemmän lihasta kuin urheilevalla ystävälläni
  . Lenkkeillä jaksan selvästi normaalipainoista poikaystävääni pidempään.
  . Tuntemani n.50-vuotias nainen on reilusti ylipainoinen vaikka hän urheilee neljästi viikossa. Fyysinen sairaus vaikuttaa hänen aineenvaihduntaansa ja hankaloittaa laihtumista.

  Tarkoitat varmasti hyvää, mutta ennnenkuin osoitat sormulla niin tiedostathan, että se mikä näkyy päällepäin ei ole aina koko totuus.

  • Käsitys urheilevasta ystävästä on aika laaja. Oletko koskaan kuullut ns. laihaläskistä? Henkilö voi harrastaa pelkkää aerobista liikuntaa, jolloin hänellä saattaa olla korkea rasvaprosentti, eikä juurikaan lihasta.

   Minä olin juuri se ylipainoinen urheileva ystävä, joka kävi bodycombateissa, bodypumpissa, juoksulenkeillä ja juoksin Helsinki Midnight Runin ihan kohtuulliseen aikaan. Olin hyvässä kunnossa, mutta silti kuormitin kehoani, tunsin oloni lähes aina todella raskaaksi ja huonoksi Kaikki on suhteellista kuka ikinä onkaa se meidän oma liikunnallinen ystävämme, johon itseämme vertaamme! Itse haluan verrata itseäni normaalipainoisiin ja normaalin rasvaprosentin omaaviin, urheilullisiin ihmisiin. Kehon koostumus: lihasmassan osuus, rasvaprosentti, luumassan osuus jne. Näiden keskinäinen balanssi.

   Olisin voinut kirjoittaa tekstiin tarkennuksen, että normaalipainoinen ei ole sama asia kuin hyväkuntoinen. Pysyminen kuitenkin painoindeksin suosituksissa ja tarkkailemalla vyötärön ympärystä saa hyvää osviittaa siitä minkälainen vartalon ehkä kannattaisi olla terveydellisistä syistä.

   Liikunnan laatu on olennainen ja suosittelen aerobista treeniä sekä lihasta kasvattavaa vastusharjoittelua. Voit urheilla vaikka 6 kertaa viikossa, mutta jos ruokavaliotottumukset eivät ole kunnossa ja syöt aivan liikaa kulutukseesi nähden, tulee painosi nousemaan. Jos elämä on stressaavaa ja et nuku tarpeeksi, niin keho kerää nestettä ja kuonaa myös ihan turhaan. Parhaina aikoina kävin jumppaamassa 4-6 kertaa viikossa, mutta söin aivan liikaa, stressasin kaikesta ja nukuin huonosti.

   Iällä ei ole mitään huomattavaa merkitystä kuin palautumisvaiheessa. Ei se mitä teet vaan miten teet! Voit juosta 1,5h lenkkejä pk sykealueella 4 kertaa viikossa, minkä aikana aineenvaihdunta nousee n. 25 prosenttia normaalista ja säilyy 2h juoksun jälkeen ja vielä ulkoiluttaa koirat. Toinen kaveri juoksee aamuisin tyhjään vatsaan vain 30min intervallilenkkejä (2-3min reipasta kävelyä ja sitten 200m vk sykealueella, kesto 30min) 4 kertaa viikossa, niin hänen aineenvaihduntasa säilyy miltein kokonaisen vrk:n 25% korkeampana.

   Oli kuitenkin liikuntamuoto mikä tahansa, pääasia, että liikut säännöllisesti, edes kävelet! On myös tärkeää, että löytää itselleen mielenkiintoisen kuntoilumuodon, jotta mielenkiinto pysyy yllä.

   En väitä, että olisit mielestäni epäviehättävä, koska sinulla on 15kg ylipainoa. Rasvaprosentti, kuntotaso, vyötärön ympärys, pituus, ruumiinrakenne jne. kuinka merkittävästi tuo 15kg ylipainoa rasittaa elimistöäsi. Jos olet esim. 150cm, rasvaprosenttisi on korkea niin silloin suosittelen laihduttamaan tuon 15kg.

 2. Allekirjoitan kyllä sun mielipiteet, mutta jotenkin silti vähän pahoitin mieleni! Olen itse kokoa 46-48, reilusti ylipainoinen nuori nainen. Olen sairastanut syömishäiriöitä, masennusta ja mulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Olen pysynyt tässä painossa jo vuosia, ihan sama mitä syön tai miten liikun. Tosin aloitettuani kuntosaliharjoittelun viime keväänä olen huomannut muutoksia positiiviseen suuntaan 🙂 En ole kuitenkaan varma, onko realistista ikinä saavuttaa sitä normaalipainoa. TIETENKIN haaveilen siitä ja haluaisin olla normaalipainoinen, mutta masennuksen ja syömishäiriön sairastettuani tiedän kuitenkin, että on tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on! Se, että olen lihava ei saa estää mua elämästä normaalia elämää ja rakastamasta itseäni. Toivottavasti jonain päivänä rakastan itseäni ja olen normaalipainoinen 🙂

  Musta on hienoa, että olet laihtunut ja upeassa kunnossa nyt! Ihanalta tuntuu myös se, että elämä hymyilee sulle muutenkin 🙂 Olen lukenut sun blogia jo vuosia, enkä koskaan suoraan sanottuna ajatellut sun olevan lihava! En tiedä paljonko painoit ja mitä vaatekokoa käytit, mutta mun silmiin näytit siltä, ettet ainakaan voinut painaa enemmän kuin 70 kg. Olis kiva jos voisit paljastaa paljonko silloin ”lihavana” painoit ja mitä kokoja käytit, koska muuten tuntuu siltä, että tuo on sellaista ”teinien läskikammoa, tyyliin iik, jouduin ostamaan M-koon, apua oon läski”.

  • Höh, melkein alkoi itkettää, kun sanoit pahoittaanesi mielesi. 🙁 Ymmärrän, että kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa vaikuttaa painoosi ja sen vuoksi käsittelinkin postauksessani ylipainoisia ihmisiä, joilla ei ole sairauksia ylipainonsa taustalla. Ymmärrän myös, että masentunut ihminen saattaa kokea hankalaksi laihduttaa jos moni mukaan asia elämässä ei kiinnosta. Jos masennuksen syynä on juurikin ylipaino, silloin elää vaan noidankehässä, eikä masennus tod.näk. tule helpottumaankaan jos lihavuudelle ei tehdä mitään.

   Olin itse todella ylipainoinen, noin kokoa 46 varmaan. Vaikea sanoa kokoani, koska saatoin käyttää liian tiukkojakin vaatteita. Nyt käytän n. kokoa 38-40. En nykyäänkään julkaise itsestäni mielestäni todella epäimartelevia tai huonoja kuvia, joten varmaan onnistuin antamaankin itsestäni hoikemman kuvan. Ja kasvoni ovat muutenkin olleet hoikemmat suhteessani vartaloon ja minulla on aina ollut paljon kasvokuvia blogissa, etenkin lihavimpina aikoina. 🙂

   Itse ajattelin joskus paljon liikkuessani, että ”teen kaiken, mutta paino ei tipu.” Todellisuudessa söin aivan liikaa, vääränlaisia ruokia ja ateriarytmini oli epätasainen. Jos 100% uskot tekeväsi kaiken oikein laihtumisessa, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen, joka varmasti osaa auttaa.

   Kannattaa muistaa, että normaalipaino ei ole sama asia kuin onnellisuus. Onni tulee löytää jostain aivan muualta, esimerkiksi omasta hyvästä olosta, ystävistä, rakkaudesta, liikunnasta jne. 🙂

   TSEMPPIÄ! 🙂

  • Voi, en nyt onneksi pahasti pahoittanut mieltäni, tämä osui vain arkaan paikkaan! Ja tiedän kyllä, että en ole läheskään kaikkea tehnyt painon tippumisen hyväksi 🙁 Vaikka liikunnat olisikin suurin piirtein kunnossa, niin herkkuja syön kyllä liian usein! En tosiaankaan 100 % tee kaikkeani, koska se on niin vaikeaa 😉 Uskon kyllä, että ajan kanssa se munkin paino vielä tippuu, kiitos tsempeistä! Sun blogi ainakin toimii hyvänä tsemppaajana 🙂

   En tosiaan olisi uskonut, että olit kokoa 46! Ja olet kyllä hurjan muutoksen käynyt! Kyllähän noista sun kuvista huomaa, että olen hoikempi esim. jaloista ja kasvoista kuin ennen, mutta tosiaan et niin isolta näyttänyt ennenkään! Ilmeisesti sitten osasit vain ottaa hyviä kuvia 🙂

 3. Hyvä teksti Pipru! Olen itsekin taistellut painon kanssa ja laihduttanut 7 kiloa kesäkuun alusta. Vielä olisi puolet jäljellä pudotettavaa. Itse olen sitä mieltä että kuka tahansa voi laihtua ja kuntoilla itsensä parempaan kuntoon jos vain itsekuria riittää. Mielestäni sairauden käyttö ylipainon syynä on pelkkää itsensä pettämistä..

  • Onnea painonpudotuksesta, wau!! Tsemppiä jatkoon!:) Ymmärrän, että tietyt sairaudet voivat vaikeuttaa tai estää laihtumisen, mutta käsittelinkin tässä ylipainoisia henkilöitä, joilla ei ole sairauksia!

 4. Oon samaa mieltä. KUKA vaan voi sitäpaitsi laihtua! ei oo olemassa mun käsittääkseni sellasta sairautta että jos liikut ja syöt vähemmän mitä kulutat, et laihtuis? 😀 muakin kiinnostais paljonko olet laihtunut.

  tohon annin kommnettii: vaikka jollain olis parempi KUNTO niin ei se tee siitä terveempää elimistöä. kunto ei musta liity siihen. sama lihaksen suhteen. se rasva vyötäröllä ja elintenympärillä merkkaa enemmän, ja sairaudet.

 5. tosi hyvä teksti! kuka tahansa voi laihtua. itsellä on masennus- ja unilääkitys ja kilpirauhasen vajaatoiminta eli moni käyttäisi näitä syinä, että laihtuminen on mahdotonta. oon kuitenki todistanut, että laihtuminen on mahdollista! se ehk vaatii paljon, mutta kymmenen kiloa tiputette tämän vuoden puolella ja vielä noin 8 kiloa haluisin pois!

 6. Todella hyvä postaus! Ja muutenkin tykkään blogistasi kovasti, jatka samaan malliin! 🙂 Itse olen sitä mieltä että jokainen pystyy laihtumaan kunhan viitsii nähdä asian eteen vaivaa. Tulosten näkemiseksi vaaditaan työtä; enemmän tekoja, vähemmän tekosyitä & totuuksien kaunistelua. ”syön pelkkää salaattia ja käyn salilla enkä laihdu” ja sitten unohdetaan ne majoneesikastikkeet ja suklaat ja salilla käydään korkeintaan solkussa ja lukemassa lehdet….

  t. Piparifani 🙂

  • Kiitos!:)
   Laihduttaminen ei todellakaan ole helppoa, saatika sopivan painon ylläpitäminen. Itseään pitää haastaa, jotta saa tuloksia aikaan. 🙂

 7. Ajatuksia herättävä teksti, mutta mielestäni trendivaatteiden isojen kokojen mallistojen kannustavuuden sijasta pitäisi pohtia isoa kuvaa ja sitä, MIKSI lihavuus ja sen myötä sairaudet kuten 2-tyypin diabetes lisääntyvät jatkuvasti?

  Miksi tarjolla on euron burgereita, mutta vihannekset ja marjat maksavat maltaita, miksi kouluissa ei tarjota enemmän harrastusmahdollisuuksi, miksi kouluissa ei puhuta enemmän terveellisen ruokavalion merkityksestä, jne? Uskon, että näillä asioilla on paljon suurempi merkitys kuin trendivaatteiden isojen kokojen mallistoilla, koska ne lienevät kuitenkin seuraus, eivät syy sille, miksi suomalaiset kansakuntana lihovat jatkuvasti.

  http://lilyhlife.blogspot.fi/

  • Joo no otin tämän asian esille, koska tuollaiset big is beautiful -mallistot ovat uudempi juttu kuin vaikka euron burgerit, koko ajan tuntuu tulevan uusia isojen naisten mallistoja. Ne ovat nimenomaan uutta seurausta jo pidempään jatkuneelle roskaruokabuumille.

 8. Moretolovet ym. anavat sellaisen mallin pullukoille että on ihan ok olla lihava.

 9. Myönnän olevani samaa mieltä monessa kohtaa…Postaus kyllä osui erittäin arkaan paikkaan..Nimittäin vielä vuosi sitten olin samoissa mitoissa kuin sinä..Ja nyt kokoa 44 eli ylipainoinen..Ikävää on se että en näe itseäni ylipainoisena vieläkään vaikka sisimässäni tiedän olevani sitä. En kuitenkaan haluaisi että nyt kun olen lihonut ja yritän laihduttaa, että tässä välivaiheessa e voisi pukeutua niinkuin tahdon. Jos ei olisi ketjuja jotka myyvät isojentyttöjen vaatteita luultavati masentuisin enkä ainakaan laihtuisi.

  • Miksi olet lihonut?:/

   Muistan joskus ”pahimpina aikoina” ajatelleeni olevani noin 20kg hoikemman näköinen, vsikka totuus oli kaukana. Vasta kun näin muiden ottamia kuvia itsestäni, näin totuuden!

   Jos voin jotenkin auttaa sinua painonpudotuksessa, ota yhteyttä!

  • Asiasta ei ole varmuutta, ensin epäiltiin kilpirauhasen vajaatoimintaa mutta ei. Lääkäri päätti sitten lopettaa e-pillerit kun lihomiseen ei löytynyt mitään erityistä syytä. Lääkäri ja minä oltiin molemmat sitä mieltä että en ole syömällä tätä saanut aikaan. Ja tässä sitä ollaan.

   No itseasiassa nyt kun sanoit niin voisin olla älyttömän kiitollinen jos pystyisit ”tekemään” tai suosittelemaan mulle jonkulaista aloittelijalle sopivaa viikko ohjelmaa liikuntaan. Paikkakunnallani ei ole kuntosalia joten se tuottaa minulle haastetta liikunnan suhteen. Ruoka on kunnossa, mutta liikuntaohjelmaan tarvitsisin apua, ja kiitos oikein paljon jos autat!

  • Moi! En valitettavasti osaa tehdä minkäänlaista ohjelmaa, koska en ole ammattilainen, enkä myöskään uskalla tehdä amatöörinä minkäänlaista ohjeistusta. Suosittelen kuitenkin lukemaan mun kuntoprojekti- ja treeni- tunnisteiden alla olevat postaukset. Niissä on kaikki se tieto/taito, jonka olen oppinut laihtumiseni aikana.

   Mun mielestä kannattaa kokeilla kävelyä, juoksua, sauvakävelyä, kotijumppaa tms 4-5 kertaa viikossa n. 45min kerrallaan.

   Tsemppiä! 🙂

 10. Hei,
  halusin vain sanoa, etta on todella hieno etta uskalsit kirjoittaa asiasta ja ilmaista mielipiteesi. Olen terveellisen painon kannalla ja kauhistuttaa, etta Suomessakin on alettu puhua ’big is beautiful’, juuret siis Amerikasta, jossa tietaakseni yli puolet vaestosta on ylipainoisia. Terveen ihmisen ei kuulu olla ylipainoinen. Ellei sinulla ole sairautta joka aiheuttaa ylipainoa, tai estaa laihduttamasta, kaikki syyt ovat tekosyita. Kenenkaan ei todellakaan tarvitse olla mikaan tikku, olen samaa mielta etta kaunis vartalo on urheilullinen ja terveellisen nakoinen. Kannattaa todella tarkastella omia tapojaan tarkkaan – ennen soin mita tahansa ja urheilin joka viikko, mutta olo oli silti kurja. Heti kun aloin olla rehellinen itselleni, tajusin etta en ollut edes yrittanyt kunnolla. Sen takia kannattaa miettia asiaa vaikka monen kuukauden ajan – kun mieli on valmis, osaa asennoitua eri tavalla elamantyylin muuttamiseen.
  Hienoa etta bloggailet terveellisesta elamantyylista ja myos koettelemuksista, kuten aiemmin kommentoit laihtuminen ja erityisesti painonhallinta voi olla joskus tosi vaikeaa! Keep it up Pipari!! xo

 11. Hei,

  Kerta toisensa jälkeen puolueettomat tutkimukset* osoittavat että ylipaino ei aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, syöpää yms. Ylipainoiset (tämän hetken määritelmien mukaan) voivat olla aivan yhtä terveitä kuin terveet ”normaali”painoiset. Myös ”liian laiha” voi olla terve. Paino ei määritä terveyttä eikä paino itsessään ole sairaus. ”Yli”paino voi olla pahimmillaan oire jostakin sairaudesta ja normaaleimmilaan yksi oman vartalotyyppisi piirteistä. Tietysti erittäin huomattava paino kuormittaa niveliä mutta niin kuormittavat monet urheilulajitkin niin pitkään kuin niitä harrastat. Lihava ihminen voi olla myös hyvässä kunnossa urheilullisesti eikä lihavuus ole liikunnan este. Lihava voi arvostaa ja hoitaa kehoaan siinä missä hoikkakin, painolla ei ole tämänkään kanssa mitään tekemistä.

  Mainitsit kuinka laihdutuksesi johti ”terveempään” oloon. Toki tunnet olosi kevyemmäksi kantaessasi vähemmän elopainoa. Kaikkein tärkeimpänä kuitenkin muutit varmasti myös ruokavaliotasi. Siteeraan itseäsi: ”Parhaina aikoina kävin jumppaamassa 4-6 kertaa viikossa, mutta söin aivan liikaa, stressasin kaikesta ja nukuin huonosti.” Olet huomioinut tämän, joten miksi ihmeessä koko posti pyörii painon, eikä terveellisten elämäntapojen ympärillä? Ruoalla, toisin kuin painolla, on valtava merkitys terveyteemme. Vääränlainen ruokavalio, yhdessä stressin, erilaisten kemikaalien (ei tosin kaikkien) ja geeniperimän kanssa aiheuttaa mainitsemaasi tulehdustilaa, ei suinkaan läski.

  Painonpudotus on miljardibisnes (dietit, kuntoilu, leikkaukset yms. plus tietysti tähän sidoksissa oleva muotibisnes mikä on itsessään jo miljardiluokkaa) ja sen vaikutusvaltaa siihen mitä ihmiset pitävät totena on aivan turha vähätellä. Jennifer Hudson sanoo pudottaneensa painoa jotta tuntisi olonsa terveemmäksi mutta voin vannoa että 99% syistä löytyy painavampien naisnäyttelijöiden syrjimisestä filmiteollisuudessa ja ympäröivän yhteiskunnan painostuksesta. Länsimaiset ihmiset on niin vahvasti kasvatettu ajattelemaan että hoikka on ainoa kaunis ja hyväksytty keho että emme voi edes tietää kuinka paljon laihdutuksen mukanaan tuoma ns. parempi ja terveempi olo johtuu siitä että sovimme nyt siihen ainoaan hyväksyttävään muottiin.

  Se että et ole plus-kokoisten vaatemallistojen kannalla, eli periaatteessa haluaisit ”rankaista” lihavat ruotuun, on todella ala-arvoista. Plus-koon vaatemallistot eivät ”kannusta” lihavuutta. Ne ovat hyvin yksinkertaisesti tarjontaa kysyntään. Lihavat ansaitsevat hyvän itsetunnon ja mahdollisuuden pukeutua haluamallaan tavalla siinä missä ”normaali”painoisetkin. Toki tämä on oma blogisi ja sinulla on siinä oikeus kirjoittaa haluamistasi asioista mutta toivoisin että kouluttaisit itseäsi tässä asiassa.

  *puolueettomia tutkimuksia siksi että ne eivät ole kauttarantain painonpudotusbisneksen rahoittamia eikä niiden tuloksista hyödy yksikään suuri firma. Tutkimusten tuloksia löytyy esim. hakusanoilla ”obesity myths” ”obesity doesn’t cause heart disease” jne.

  • Uskon kuitenkin mieluummin esimerkiksi laakareihin kuin naihin ’puolueettomiin tutkimuksiin’ josta puhut. Internet ei todellakaan ole mitenkaan luotettavin tietolahde, sielta ei kannata oman argumenttinsa pohjaa hakea.
   Kerran toisensa jalkeen on todettu etta ylipaino aiheuttaa monelaisia terveysongelmia. Kun syo terveellisesti ja liikkuu kohtuullisesti, ei ihmisen kuulu olla lihava . Ja toiseksi, voi olla taipuvaisempi lihomaan (kuten esimerkiksi itse olen) mutta se ei silti tarkoita, etta on ok vain antaa huonojen elamantapojen rehottaa ’kun taa on naa mun geenit’
   kuullostaa tyypilliselta selittelylta, mutta totuus on etta omaan elamaansa voi kuitenkin vaikuttaa. Mita sitten jos painonpudotus on miljardibisnes? Kuten itse sanoit, se on hyvin yksinkertaisesti tarjontaa kysyntaan. Ihmiset eivat halua olla lihavia ja esimerkiksi ostaa kaksi lippua lentokoneeseen koska eivat enaa mahdu standardikokoiseen istuimeen.
   Ja monet laihduttajat jotka ovat paaseet liikakiloistaan eroon ovat jakamassa tata ’ilosanomaa’ kouluissa ja tyopaikoilla. Johtuisikohan se siita hyvasta olosta, kun pitaa kehostaan hyvaa huolta ja voi hyvin? kuinka monta ylipainoista kiertelee kertomassa kouluissa, kuinka hieno kokemus se on?

   Healthy is beautiful. Obesity is not.

  • Oni B,

   Mistä luulet lääkäreiden saavan tietonsa? Mm. tutkimustuloksista. Niitä teettävät esim. lääkefirmat omalla rahallaan ja erilaiset julkiset organisaatiot verotuloilla (puolueellisuuden saat itse päätellä). Lääkärit eivät siis pelaa millään huippusalaisella, näkymättömästä lähteestä tulevalla tiedolla. Internet on loistava ja luotettava tietolähde jos käyttää lähdekritiikkiä. Paljon esim. juuri painoon/terveyteen liittyvistä tutkimustuloksista julkaistaan internetissä, jotkut kaikkien luettavina, toiset eri alojen julkaisuissa. Sieltä niitä referoidaan ei-lääkärikieltä puhuvien luettavaksi eri nettisaiteille. On hyvä myös muistaa että lääkäritkään eivät ole homogeeninen massa mitä lihavuuteen tulee.

   Huonot elämäntavat ja ylipaino ovat kaksi eri asiaa. Hoikalla ihmisellä voi olla surkeat elämäntavat ja lihavalla voi olla esimerkilliset. Ihmisten erilaisuuden takia terveelliset elämäntavatkin kattavat melko laajan skaalan asioita, ei pelkästään juoksua, joogaa ja karppausta. Et voi myöskään tietää ihmisen terveydentilaa katsomalla hänen painoaan (jos ääripäät jätetään pois laskuista).

   Toki on paljon ihmisiä, jotka eivät halua olla lihavia. Se ei tee lihavuudesta yhtään suurempaa terveysriskiä. Ympäröivän yhteiskunnan painostus ja normit ovat valtava vaikuttava voima ihmisten käsityksien ja omakuvan muokkaajina. Pidät lihavuutta rumana koska liität siihen asioista, joilla ei oikeasti ole mitään tekemistä painon kanssa. Lihavia pidetään laiskoina, tyhminä, epähygieenisinä, saamattomina. Jotkut tietty ovatkin. Sama määrä näitä adjektiiveja löytyy myös laihoista/hoikista/normaalipainoisista. Samoista yhteiskunnan normeista johtuu se että laihduttamista pidetään sankarillisena tekona, jonka ilosanomaa voi jakaa ympäriinsä.

   Painonpudotusbisnes, kuten kaikki bisnes, on tarjontaa kysyntään. Kaikki kysyntä ei kuitenkaan ole samalla linjalla. Plus-kokoisten vaatteiden kysyntä johtuu esim. siitä että myös plus-kokoiset ihmiset rakastavat muotia ja pukeutumista ja haluavat että heillä on mahdollisuuksia näyttää hyvältä. Tämä on vain yksi ns. pinnallisimmista syistä. Valmiina ihmisenä kohtelu, sen sijaan että yritettäisiin vaatteiden puutteella nolata laihaksi, on toinen syy. Plus-kokoisten vaatteiden bisnes ei vielä toistaiseksi ainakaan rahoita terveystutkimuksia saadakseen liikevaihdolleen suotuisia lopputuloksia. Ja tietysti, toinen tekee rahaa itsensä hyväksymisellä ja rakastamisella, toinen itseinholla.

   Asiasta löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa jos pääsee yli netin epäluotettavuudesta lähteenä.

 12. Tosiasia on se, etta internet ei ole luotettava lahde. Miksi luulet etta esim yliopistolla ja tyopaikoilla ei voi kayttaa internettia tiedonlahteena? Hei, ehka siksi etta kuka tahansa voi laittaa sinne MITA TAHANSA. Mutta jos luotat niin kovasti internettiin, niin luepa tasta muutama ja samanlaisia loytyy vaikka milla mitoilla.

  http://www.noo.org.uk/NOO_about_obesity/obesity_and_health/health_risk_adult
  http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/obe/risks.html
  http://www.bis.gov.uk/assets/foresight/docs/obesity/013-017.pdf
  http://www.nhs.uk/news/2011/08August/Pages/time-spent-overweight-important-health-marker.aspx

  Miksi sinusta esimerkiksi valtiot ja koulut puhuvat terveellisten elamantapojen ja normaalipainon puolesta? ovatko hekin mukana tassa suuressa laihdutusjuonessa? 😉 kuullostat vahan joltain salajuoniteoristilta tassa vaiheessa.

  Ja oletko esimerkiksi miettinyt sita, etta vakavasti ylipainoiset ihmiset kuormittavat yhteiskuntaa samalla tavalla kuin esimerkiksi tupakoitsijat? Minua ei ainakaan kiinnostaa maksaa laskuja elintapasairauksista, joita usein voitasiin ehkaista terveellisilla elamantavoilla seka liikunnalla.

  En jaksa kauheasti enaa tata samaa toistella, puhut itseinhosta mutta en ole oikein varma, miten se tahan liittyy? Minusta on selkea osoitus itsensa hyvaksymisesta ja rakastamisesta, etta halua antaa keholleen ihanaa kohtelua ja pitaa siita hyvaa huolta. Itse aion kannattaa terveellisia elamantapoja ja kampanjoida normaalipainon puolesta! Terveena on kivaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta