Suunnittele viikkosi

Suunnitteltu on kuin puoliksi tehty, eikö? Minulle asioiden suunnitteleminen on hyvin tärkeää ja haluan aina merkata kalenteriini kaiken mahdollisen. Olen alkanut suunnittelemaan tarkasti miten tulen liikkumaan tulevilla viikoilla heti kun saan tietää työvuoroni. Koulun ja osa-aikatyön yhdistäminen saattaa olla välillä haastavaa, mutta liikunnan ja ylipäänsä hyvinvoinnin suhteen ei saa koskaan olla tekosyitä miksi ei liikkuisi! ”Minä en ehdi, minä en pysty” ovat hyvin yleisiä tekosyitä. On kuitenkin lukuisia ihmisiä, jotka ehtivät tehdä kaiken jos vain niin todella haluavat. Jos ajattelet, ettet ehdi niin et varmasti ehdikkään. No excuses!

Pidän jääkaapin ovessa liikuntakalenteria, johon suunnittelen lyijykynällä viikon liikunnat ja merkkaan tussilla toteutuneen liikunan. Olen ihminen, joka vihaa jääkaapin ovessa olevia kuvia tai muuta turhaa härpäkkää, mutta olen alistunut tällaiseen järjestelyyn. Visuaalinen silmä meinaa aina räjähtää tällaiselle näylle, mutta ei voi mitään. Jokatapauksessa tällaisen kalenterin pitäminen on osoittautunut minulle hyödylliseksi ja haluan sitä suositella myös teille.

Jos alkuviikosta et jaksa liikkua ja aamulenkin sijaan haluat torkuttaa herätyskelloa, tulet loppuviikosta huomaamaan, että liikuntasaldosi näyttää surkealta. Tämän vuoksi liikuntakertojen suunnitteleminen on erittäin hyödyllistä, koska siten tulet huolehtineeksi, että varmasti liikut haluamasi määrän ja sinulla on aikaa liikunnalle, kun olet jo etukäteen tullut miettineeksi viikon ohjelman. Jokaiselle ihmiselle olisi hyödyllistä liikkua vähintään n. 3,5 tuntia viikossa, mikä tarkoittaa 30min päivässä. Ei tosiaankaan paha nakki, kun liikunnan ei tavoitteista riippuen tarvitse todellakaan olla mitään rääkkiä, vaan reipas kävelylenkki (tai vaikka sauvakävely) ja siihen päälle vähän kotijumppaa omalla painolla (esim. vatsat, selät, punnerrukset, kyykyt) riittää aivan hyvin ylläpitämään normaalia kuntotasoa.

Tavoitteenani syksyllä on käydä noin 3krt 30min aamulenkkiä tyhjään vatsaan sekä 3-4 krt käydä salilla tai jumpassa. Liikuntakertoja kertyisi parhaimmillaan noin seitsemän ja siihen päälle kävelylenkit tms. Lepopäiviä pyrin mahdollisuuksien mukaan pitämään kaksi, mieluiten ei peräkkäisinä päivinä. Lepo on hyvin tärkeää varsinkin jos teet raskasta liikuntaa, kuten kuntosaliharjoittelua tai pistäkestoista aerobista liikuntaa. Palautumisen vuoksi täytyy myös muistaa nukkua tarpeeksi ja itse nukun nykyään vähintään kahdeksan tuntia. Kävin viime viikonloppuna baarissa selvinpäin ja teki aika tiukkaa tällaiselle yökukkujallekkin päästä nukkumaan vasta kuudelta aamulla. Baarissa käyminen ei muutenkaan ole minun juttuni, joten ei ihme, että edellisestä baarikerrasta olikin vajaa vuosi. 😀

PS. Tämän postauksen kirjoitin koulussa ruokiksen aikana, koska en halunnut mennä syömään koulun ruokalaan. Katson aina etukäteen viikon menun netistä ja pyrin ottamaan eväät kouluun niinä päivinä, kun minulle ei ole tarjolla minun mielestäni itselleni terveellistä/tarpeeksi ravintopitoista ruokaa. Esimerkiksi tänään oli tarjolla kasvisruokana pähkinäistä chili-soijasuikalekastiketta ja riisiä, mutta en voi yliherkkyyden vuoksi syödä soijaa, enkä myöskään halua syödä valkoista riisiä. Yleensä valitsenkin keiton, mutta tänään oli valitettavasti tarjolla purjo-perunasosekeittoa ja vaikka se on hyvää, en halua täyttää vatsaani perunalla, koska en koe sitä minulle tärkeäksi hiilihydraatin lähteeksi.

Ja eikun sitten vaan suunnittelemaan ja treenaamaan! 🙂

 Mites te tykkäätte suunnittella viikkonne ja oletteko kokeneet suunnittelemisen hyödylliseksi?

pipari

6 vastausta artikkeliin “Suunnittele viikkosi”

 1. Tuon takia käyn aina tietyissä jumpissa joka viikko. Se onnistuu, jos ei ole vuorotyötä tai iltamenoja. Kesällä oli salikortti ”hyllyllä” ja kävin vaan juoksemassa ja kävelemässä. Usein kävi niin, että ajattelin etten jaksa tänään lähteä, että menen sitten huomenna. Sitten seuraavana päivänä oli liian kuuma tai satoi ja siltäkin päivältä jäi lenkki väliin. Tuota viikottaista ”jumppaohjelmaa” tulee aina noudatettua.

  Olen ihmetellyt, että työpaikkaruokaloissa ym on yleensä aina valkoista pastaa tai valkoista riisiä. Miksi ei voisi olla täysjyvää?! Lisäksi meillä ainakin on vaaleaa leipää aina vastaleivottuna lämpimänä, mutta ruisleivät ovat kuivia känttyjä. Tulee sitten aina otettua sitä vaaleaa ihanaa leipää, johon voi sulaa päälle ja jota tulee syötyä enemmän kuin pitäisi, kun se on niin hyvää. 🙁

  • Hyvä, hyvä! Toi säävaihtelu tekosyy kuulostaa itsellekkin tutulta ja sitä on ihan liian helposti on tullut siirreltyä liikkumista vaikka tihkusateen vuoksi.

   Musta tuntuu, että työpaikka- tai kouluruokaloiden valkoisten viljojen suosiminen johtuu pelkästään kustannuksista, koska onhan esimerkiksi valkoinen vehnämakaroni paljon kalliimpaa kuin täysjyvämakaroni. Valitettavasti. 🙁

   Oon muuten havainnut ihan saman homman ruisleipien kohdalla, yök! Meillä oli viime keväänä karppaajan leipää ruokalassa, oli kiva uudistus, en ole nyt syksyllä muistanut käydä tarkastamassa leipätilannetta.

 2. Ai olit baarissa? Olitko Namussa? Mä luulin nähneeni sut siellä aika kaukaata kyllä mut sit mietin vaan että tuskin sä siellä kävisit. Nyt harmittaa jos olitki koska olin jo tulossa moikkaamaan kunnes ajattelin nähneeni väärin.

  • Voi höh, oisit tullu vaan. 🙁 Mä olin tosiaan perjantaina Namussa, olin siellä siis ekaa kertaa ja ihan selvinpäin. 🙂

 3. En ois kuitenkaan kehdannu häiritä ku näytti et sulle jutteli just joku jätkä siinä 😀 Seuraavan kerran kyllä on pakko tulla! Sä oot mun lempi bloggaaja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta